mszp.hu | Belföld
2021. március 15. 14:15

A helyi autonómia és erő lehetőségei a válságkezelésben különösen fontosak

A helyi autonómia és erő lehetőségei a válságkezelésben különösen fontosak
Az emberek életének javítása csak helyi összefogással érhető el.

Ezen a tavaszon különösen fontos az önrendelkezés minden lehetőségének kihasználása – erről beszélt Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere, és Magyar Zoltán, jobbikos országgyűlési képviselő hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

„Ez a második március 15-i ünnepségsorozat, amit szűk körben kell megtartanunk” – mondta Őrsi Gergely.

A politikusok elmondták, választókerületükben az ünnepekben is mindent megtesznek a válság kezeléséért: a zsúfoltságot enyhítendő, az oltópontokon is toboroznak COVID-on már átesett önkénteseket. Magyar Zoltán megjegyezte, reméli, a kormány nem utasítja el a köztársaságpárti erők segítségét, hiszen a kialakult szakemberhiányban döntő a jelenlegi kormány felelőssége.

Őrsi elmondta, ehhez képest a kormány tovább szűkítené az önkormányzatok jogkörét. „Mi nagyon bízunk benne, hogy minél előbb túl leszünk ezen a válságon, és amit mi, politikusok tehetünk, az többek között az, hogy minden fórumon és itt is elmondjuk, hogy az, ami most van, azt a lehető legkomolyabban kell venni: a maszkhasználatot, a személyes higiéniát, a kézfertőtlenítést, a távolságtartást, a rendezvények kerülését, és az oltást” – hívta fel a figyelmet.

„Tettem egy ígéretet, mégpedig azt, hogy minden fórumon felhívom a figyelmet arra, hogy rengeteg olyan szociális dolgozó van, aki még nem kapott semmilyen oltást, de idős embereket gondoz otthon, házról házra jár és rengeteg olyan pedagógus, óvodai és bölcsődei dolgozó van, akik szintén, jelen pillanatban is gyermekekre vigyáznak, akár egészségügyi dolgozók, szociális dolgozók gyermekeikre, hogy ők a lehető leghamarabb kerüljenek sorra” – hangsúlyozta a szocialista polgármester.

Magyar Zoltán a Jobbik részéről hozzátette, „Erről nem a politikának kell dönteni, a szakemberek ajánlataira kell hallgatni, és a politikának e szerint kell a döntéseket meghoznia”.

Reagálva arra a felvetésre, hogy jelenleg is az önkormányzatiság újabb korlátozása zajlik, Őrsi Gergely hangsúlyozta, „A településtervezési jogköröket is elvennék az önkormányzatoktól, azt, hogy hogyan nézzen ki egy kerület, milyen stratégiában gondolkozhat egy önkormányzat vagy egy adott városrész a közeljövőben. És mindezt a meghosszabbított migrációs helyzetre hivatkozva! (…) Minden polgármestertársam nevében mondhatom, tudunk olyan ötleteket és javaslatokat tenni a kormánynak, amelyek valójában csökkentenék az önkormányzatok adminisztrációs és bürokratikus terheit”.

Végül az elvek kapcsán a műsorban szó esett a II. kerület kezdeményezéséről, mellyel a nők megbecsülésének erősítésével indítanak jó példát országosan. „Mi a Nőnap alkalmával és ahhoz közeledve szerettük volna, hogy ha ez nem csak a virágosztásról szól, vagy hogy boldog Nőnapot kívánunk a nőknek, hanem elindítottunk egy közterületi névadót, amiben a közösség és a lakosság javaslatát vártuk arra, hogy négy eddig el nem nevezett közterület olyan nők nevét kapja meg, akikre büszkék vagyunk. Több, mint ezer javaslat érkezett, és a következő hetekben fogunk erről dönteni – ez rengeteg embert megmozgatott!” – hangsúlyozta az ország nagyobbik hányada, a nők és munkájuk fokozottabb megbecsülését Budapest II. kerületének MSZP-s polgármestere.

Kapcsolódó párttagok