mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 30. 20:40

A helyi önkormányzatok napjára

A helyi önkormányzatok napjára
30 évvel ezelőtt a mai napon került sor az első helyi önkormányzati választásokra Magyarországon, amelyen a lakosok megválaszthatták saját településük vezetőit és helyi képviselőiket. Szeptember 30-a a helyi önkormányzatok napja, ezen a napon ünnepeljük a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmányának, az önkormányzatiságnak a létrejöttét, amellyel a települések lakosai megkapták az esélyt arra, hogy maguk dönthessenek olyan ügyekben, amelyek közvetlenül érintik őket.

2010 óta azonban az önkormányzatiság évről évre kevesebbet jelent, mivel az Orbán-kormány alattvalónak és nem partnernek tekinti az önkormányzatokat és a polgárokat. A Fidesz tudatosan és folyamatosan megfosztja az önkormányzatokat az önállóságuktól, a bevételeiktől, a tulajdonaiktól és a feladataiktól.

A tavaly októberi önkormányzati választási vereség után azonban az Orbán-kormány eddig nem látott össztüzet zúdított az önkormányzatokra. Ki akarják véreztetni a szabad önkormányzatokat, olyan döntéseket hoznak, amely megnehezíti, hogy a helyi vezetők el tudják látni azokat a feladatokat, amelyekre az emberek felhatalmazást adtak nekik. A Fidesz ezzel pedig veszélybe sodorja az önkormányzatok működését, amivel közvetlenül Magyarország polgárait bünteti, jobb- és baloldali szavazókat egyaránt!

Mindezt ráadásul a koronavírus-járvány és a gazdasági és szociális válság kellős közepén lépte meg az Orbán-kormány.

Az MSZP szerint azonban minden korábbinál nagyobb szükség van a szabad, és erős önkormányzatokra, hiszen az elmúlt időszak megmutatta, hogy a jól működő önkormányzatok sokszor erejükön felül, ha kell, az állami szervek feladatait is átvállalva nyújtanak segítséget az embereket fenyegető veszélyek elhárításában.

2022-ben azért is van szükség kormány- és korszakváltásra, hogy újjá lehessen építeni az önkormányzatiságot. Olyan kormányra van szükség, amely partnerként tekint az önkormányzatokra és a sarcolás helyett támogatja a településeket annak érdekében, hogy továbbra is segítséget nyújthassanak a nehéz helyzetbe került embereknek.

MSZP

Bővebb információ: Halmi József, az MSZP elnökségi tagja, Győrtelek polgármestere 

Kapcsolódó párttagok