mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 30. 20:40

A helyi önkormányzatok napjára

30 évvel ezelőtt a mai napon került sor az első helyi önkormányzati választásokra Magyarországon, amelyen a lakosok megválaszthatták saját településük vezetőit és helyi képviselőiket. Szeptember 30-a a helyi önkormányzatok napja, ezen a napon ünnepeljük a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmányának, az önkormányzatiságnak a létrejöttét, amellyel a települések lakosai megkapták az esélyt arra, hogy maguk dönthessenek olyan ügyekben, amelyek közvetlenül érintik őket.

2010 óta azonban az önkormányzatiság évről évre kevesebbet jelent, mivel az Orbán-kormány alattvalónak és nem partnernek tekinti az önkormányzatokat és a polgárokat. A Fidesz tudatosan és folyamatosan megfosztja az önkormányzatokat az önállóságuktól, a bevételeiktől, a tulajdonaiktól és a feladataiktól.

A tavaly októberi önkormányzati választási vereség után azonban az Orbán-kormány eddig nem látott össztüzet zúdított az önkormányzatokra. Ki akarják véreztetni a szabad önkormányzatokat, olyan döntéseket hoznak, amely megnehezíti, hogy a helyi vezetők el tudják látni azokat a feladatokat, amelyekre az emberek felhatalmazást adtak nekik. A Fidesz ezzel pedig veszélybe sodorja az önkormányzatok működését, amivel közvetlenül Magyarország polgárait bünteti, jobb- és baloldali szavazókat egyaránt!

Mindezt ráadásul a koronavírus-járvány és a gazdasági és szociális válság kellős közepén lépte meg az Orbán-kormány.

Az MSZP szerint azonban minden korábbinál nagyobb szükség van a szabad, és erős önkormányzatokra, hiszen az elmúlt időszak megmutatta, hogy a jól működő önkormányzatok sokszor erejükön felül, ha kell, az állami szervek feladatait is átvállalva nyújtanak segítséget az embereket fenyegető veszélyek elhárításában.

2022-ben azért is van szükség kormány- és korszakváltásra, hogy újjá lehessen építeni az önkormányzatiságot. Olyan kormányra van szükség, amely partnerként tekint az önkormányzatokra és a sarcolás helyett támogatja a településeket annak érdekében, hogy továbbra is segítséget nyújthassanak a nehéz helyzetbe került embereknek.

MSZP

Bővebb információ: Halmi József, az MSZP elnökségi tagja, Győrtelek polgármestere

Mandur László búcsúztató

Tisztelt Gyászoló Család! Tisztelt Mindnyájan, akik eljöttetek elkísérni Mandur Lászlót utolsó útjára, és persze megszólítom azokat is, akik innen távol, de lélekben hasonló szomorúsággal és megrendüléssel búcsúznak Lacitól!
2020-10-28 16:53