A helyzet tarthatatlan

A sertés- és baromfihús, valamint a zöldség-gyümölcs után már a tojástermelők is radikális áfacsökkentésben bíznak. Ha ez nem történik meg, az Orbán-kormány által európai rekordszintre emelt áfa - inkább előbb, mint utóbb - megfojtja a magyar élelmiszeripart és elszabadítja az élelmiszerárakat.

Az élelmiszeripar válsága az elmúlt három évre nyúlik vissza. A kereskedelmet sújtó különadó, a 27%-ra emelt áfa és az e-útdíj bevezetése olyan mértékű terhet ró a termelésre a feldolgozásra és a szállításra, amit ma már a szektor egyetlen ágazata sem képes kigazdálkodni.

Az Orbán-rezsim költségei fokozatosan beépültek az árakba. Ez csappanó kereslethez, végső soron cégbedőlésekhez, tömeges elbocsátásokhoz vezet. A pápai és a kapuvári húsüzem példája világosan mutatja: radikális beavatkozás nélkül a csőd szélére került cégek ma már menthetetlenek, velük pedig magyar munkahelyek tízezrei veszhetnek oda.

Az MSZP által konkrét törvényjavaslatban szorgalmazott 22%-os áfacsökkentés a magyar háztartások mellett a magyar munkavállalók tízezreit foglalkoztató agráriumot is azonnali levegővételhez juttatná. A javaslat elfogadása esetén a baromfi- és sertéshúson kívül a kenyér és tejtermékek, bizonyos sajtok, a zöldségek és gyümölcsök, az édesvízi halak, valamint a tojás áfája akár már novembertől radikálisan csökkenhetne.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke