A "hiba helyreállítása"

A címben olvasható nyelvbotlást állítólag az okmányirodák központi hivatala közleményében követték el, majd természetesen gyorsan ki is javították. Kedden tudniillik az okmányirodákban leállt az élet, a teljes informatikai rendszer bemondta az unalmast.

Megértem, hogy a Hivatalnak volt elég baja, nem figyelt a pontos fogalmazásra. Így csúszott be a szövegbe a hiba elhárítása, a zavar megszüntetése helyett véletlenül az: a "hiba helyreállítása" folyamatban van. Az egyik rádió mosolygott is egyet a dolgon, de a cég magától is észrevette a váratlan helyzetkomikumot, és gyorsan korrigált.

A pszichoanalízisen edzett elmék szívesen gondolkodnak a nyelvbotlások tudatalatti gyökerein, és fejtik meg: miféle elnyomott érzés kerül felszínre bennük. Az én elmém ugyan csak átlagos mértékben csiszolódott Freud tanításain, de mégis elmerengtem. Hátha a nyelvbotlás most is egy rendszer titkát fedi fel. Méghozzá nem az informatikai, hanem a politikai rendszerét. Ez a rendszer eleve hibásan működik: a közösségek és emberek autonómiája helyett a függőségüket erősíti, a jogbiztonság helyett a kiszolgáltatottságot. Néha azonban még az eleve hibás működésre állított gépezetbe is homokszem csúszik: valakik kicsúsznak a függőség rendszeréből, vagy igazságot szolgáltatnak nekik, annak ellenére, hogy politikai ellenfelek. Ilyenkor dupla csavarral maga a "hiba", a rossz szándék akad el, hibásodik meg. Egy minél teljesebb hatalomra törekvő rendszer ezt nem tűrheti, ezért gyorsan megkísérli a "hiba helyreállítását". Ahogy a közleményben szegény okmányirodás főnökök véletlenül fogalmazták.

Nézzünk néhány friss példát. Olyanokat, amikor a "politikai gépeltérítés", egy szavakban demokratikus államgépezet eltérítése időleges akadályba ütközik. Az eltérített repülőgépből kifogy az üzemanyag. Az eltérítőknek cselekedniük kell, hogy elérjék céljukat.

Hiba például, a demokratikus működés komoly zavara, ha az Európában nem véletlenül NGO-nak, nem kormányzati szervezetnek hívott civil közösségeket a kormány kézből etetné, a maga befolyása alá vonná, hogy mindnyájan a békemenetet szervező Civil Összefogásra hajazzanak. A hiba meghibásodása, hogy néhány civil szervezet mégis kicsúszik a szűrőn, és nem állami pénzből, hanem a norvég alap segítségével megáll a saját lábán. Nehogy már! Egész kormányzati hadjárat akarja őket móresre tanítani, a nehéztüzérséget jelentő államtitkárok és a KEHI bedobásával. Hogy ne az egészséges, hanem a hibás működés álljon helyre.

A sajtószabadság súlyos torzulása, hibája, ha reklámadóval próbálják kiutálni a kormányközeli TV2 riválisát, az RTL-t. A terv majdnem gellert kap, amikor olyan szöveg is bekerül a javaslatba, ami nemcsak a TV2-t, de az RTL-t is mentesítené. Ez ugyebár tűrhetetlen. Új módosító születik, a Lex-RTL, ami a tervezett pofont mégiscsak kiosztja a lázongani kezdő tévéadónak.

Állam és egyház civilizált viszonyának teljes félreértése, hibája, hogy az új törvény a kormánypárti kétharmadnak ad pallosjogot az egyházak fölött. De a pallós majdnem kicsorbul: a legfőbb célpont - Iványi Gáborék Magyarországi Evangéliumi Testvérközössége - először az Alkotmánybíróságon, másodszor az Európai Bíróságon is nyer. Sebaj, Hunyadi Lászlót is csak a harmadik csapással sikerült lenyakazni. A "hiba helyreállítása", a harmadik csapás az a bizottsági döntés, amely szerint Iványiék mégsem lehetnek "bevett egyház", mert szociális intézményeik, iskoláik, hajléktalan szállóik ellenére "nem alkalmasak az állammal való közösségi célú együttműködésre".

A jogbiztonság meghibásodását mutatta a köztisztviselőket megrövidítő, visszamenőleges hatályú 98 százalékos végkielégítési különadó. Csakhogy az Alkotmánybíróság és Strasbourg is a sértetteknek adott igazat. A NAV elnöke még ezek után is - a minisztériummal egyeztetve - juszt is belső körlevelet adott ki: aki visszaigényli a pénzt, annak jól nézzenek a körmére egy adóellenőrzés és lehetőleg büntetés keretében. Ha nem értettek a jó szóból, majd az adóhatóság megtanítja őket kesztyűbe dudálni.

Az igazságszolgáltatás függetlenségének durva hibáját jelezte, hogy a 2010-es önkormányzati választások előtt az ügyészség bekapcsolódott a kampányba. A győzelemre esélyes Molnár Gyulának egy választási gyűlés előtt kézbesítették nyilvánosan az ügyészségi behívót. A Kúria döntése révén mégiscsak zavar támadt a rombolásra beállított gépezetben. Molnárt felmentették. Mégsem járja, hogy a mostani önkormányzati kampány ügyészségi asszisztencia nélkül induljon meg. Ezúttal az utált szocialista végvárat: Angyalföldet kell célba venni. A Legfőbb Ügyészség a kerület MSZP-s országgyűlési képviselője mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezi. Nem a pártatlan igazságszolgáltatást és bűnüldözést állítják helyre, hanem a hibásat, amelyik a politikai ellenfeleket keveri gyanúba. Nem számít, hogy ugyanez az ügyészség két hónapja még úgy nyilatkozott: az ügynek nincs politikus gyanúsítottja.

A rosszul fogalmazott nyilatkozatot még könnyű volt kijavítani: természetesen nem a hibát, hanem a normális működést kell helyreállítani. Az országban nehezebb lesz.

Lendvai Ildikó