2011. október 29. 12:58

A hír szent, a vélemény szabad - legyen!

”A sajtó legfőbb küldetése nem csupán a hírközlés, hanem a közszolgálat.” -  Pulitzer József bölcs kijelentése ma különös értelmet nyer, amikor nap mint nap megélik az újságolvasók, a tévénézők, és rádióhallgatók a hírközlés és a közszolgálat elsilányítását.

Ma a makói születésű Pulitzer József, illetve ahogy őt a nagyvilág ismeri, Joseph Pulitzer halálának 100. évfordulójára emlékezünk. Arra az emberre, aki Makóból hódította meg a nemzetközi médiát, aki St. Luisban saját újságot alapított, majd New Yorkba vette az irányt, hogy ott a The World szerkesztőségéből szórja szét a világ életét befolyásoló híreket. Tudta és tisztában volt azzal, a médiának a hétköznapi embereket kell szolgálnia, az ő életük jobbítása lehet az egyetlen és elfogadható, igazolható célja. Tudta, jó hírt és jó újságot csak akkor lehet eladni, ha az újságíró független, véleménye és kritikája szabad. Tudta, nem a politikát, hanem tényeket, a valóságot, az igazságot és a tisztességet kell szolgálnia a sajtónak. Szállóigévé lett mondatát is idézhetjük: A hír szent, a vélemény szabad.

A nagy tekintélyű, világszerte elismert nemzetközi Pulitzer-díj alapítójára emlékezve ez az évforduló alkalmat ad arra, hogy higgyünk ebben az igazságban és reméljük, hogy a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadsága újra és mindig értékteremtő eszköz és cél lesz Magyarországon.