mszp.hu | Belföld | közlemény terror
2016. április 06. 17:14

A HM javaslatáról nincs mit tárgyalni!

A HM javaslatáról nincs mit tárgyalni!
A péntekre összehívott ötpárti egyeztetésre a Honvédelmi Minisztérium ugyanazt az országos felháborodást kiváltó javaslatát küldte meg, amit januárban is a parlamenti pártok elé terjesztett.
Ma is pontosan ugyanaz a véleményünk, mint amit három hónappal ezelőtt már világosan elmondtunk: a kormány a javaslat alapján pontosabban meg nem határozott „terrorfenyegetettségre” hivatkozva lényegében „háborús állapotot” jelentő különleges jogrendet vezethet be. Ennek keretében drasztikusan korlátozhatja az állampolgárok alapvető szabadságjogait, átveheti az elektronikus médiát, és ellenőrzése alá vonhatja, illetve korlátozhatja a telefon- és az internetszolgáltatást. Mindezt hatvan napig bármiféle országgyűlési vagy egyéb kontroll nélkül megtehetné. Hatvan nap után is csupán a rendelettel bevezetett intézkedések egyszeri kétharmados megerősítése elég lenne ahhoz, hogy korlátlan ideig fenntartsák a háborús állapotot.
 
Nincs miről tárgyalni, mert ez a javaslat nem a magyar emberek biztonságáról, nem a terrorizmus elleni harcról, hanem pusztán a Fidesz korlátlan hatalmáról, a polgárok jogfosztásáról és az országgyűlési ellenőrzés kiiktatásáról szól. 
 
Harangozó Tamás,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke
 
Molnár Zsolt,
a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke