A HM nem söpörheti többé szőnyeg alá a problémát!

Március végen az egyik Gripen kényszerleszállást hajtott végre Kassán, majd május közepén a Magyar Honvédség másik Gripen vadászgépe balesetet szenvedett egy csehországi katonai repülőtéren. Június 10-én e tragikus sorozat folytatódott Kecskeméten, amikor az egyik vadászgépet futómű nélkül volt kénytelen földre tenni a pilótája, aki a baleset során gerincsérülést szenvedett. Ma a Magyar Honvédség JAK-52-es repülőgépe Szolnokon kényszerült földre, a gép kiképzési repülés közben kigyulladt, az egyik pilóta súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Hende Csaba nem titkolózhat tovább, többé nem söpörheti szőnyeg alá a problémákat!
Az elmúlt két hónapban olyan aggasztó és veszélyes eseménysorozat rajzolódik ki, mely mára felveti a honvédelmi politikai vezetés felelősségét és egyértelműen ráirányítja a figyelmet az Orbán-kormány felelőtlen honvédelmi politikája okozta rendszerhibákra. Hiszen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az elmúlt években közel 250 milliárd forinttal csökkentették a Magyar Honvédség költségvetését, az állomány létszámhiánya meghaladja a 4000 főt, a tervezett illetményemelés a nehéz élet- és munkakörülmények között szolgáló állomány számára megkésett, gyakorlatokra pedig éveken át rendkívül kevés forrás állt rendelkezésre.

Hende Csaba többszöri felszólításra sem adott tájékoztatást a balesetekről és azok hátteréről a Honvédelmi és rendészeti bizottságban. A balesetsorozat a magyar légierő számára óriási csapás, ami alapvetően érinti a Magyar Honvédség működését és Magyarország biztonságát. A pilóták biztonsága szempontjából is követelmény, hogy a Honvédség garantálja a repülők kifogástalan műszaki állapotát, ezért a miniszter nem titkolózhat tovább! Azonnali tájékoztatást várunk, az eddigi balesetekről és meghibásodásokról és arról, hogy mit tesz, hogy megelőzzön egy újabb balesetet! A rendszerhibák azonnali feltárására van szükség, ezért továbbra is vizsgálóbizottság azonnali felállítását követeljük!

Harangozó Tamás
frakcióvezető-helyettes,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke

Demeter Márta
országgyűlési képviselő