mszp.hu | Belföld | holokauszt emléknap
2015. április 16. 16:12

A holokauszt áldozatainak emléknapjára

Ma, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján fájdalommal emlékezünk azokra, akik életüket vagy szeretteiket vesztették el a holokauszt szörnyű éveiben.

De a fájdalmon túl a felelősségről is beszélni kell, és nem is elsősorban a múlt, hanem a jövő iránt érzett felelősségről. Ma, amikor a politikában, a közéletben újra feltűnnek az egykor tragédiához vezető, gyűlölködő gondolatok, ez a felelősség nagyobb, mint bármikor a II. Világháború óta. Nekünk, demokratáknak az a dolgunk, hogy megállítsuk az ordas, rasszista, antiszemita eszmék terjedését, hogy a közéletből – mi több, már a törvényhozásból – kiszorítsuk az egykori népirtók szellemi örökségét és örököseit.

Senkinek nem szabad elfelejtenie, hogy ezek az eszmék magyarok százezreinek meggyilkolásához, megnyomorításához vezettek. Fontos, hogy mindenki emlékezzen erre, és tudja, hogy hová vezet a szélsőjobboldali ideológia.

Mi azért vagyunk felelősek, hogy Magyarország - származásra és vallásra való tekintet nélkül - minden polgára számára biztonságos otthon legyen. Ezért is kell elmondanunk a következő generációknak minden alkalommal, hogy mi történt hetven évvel ezelőtt, és hogy milyen rettenetes gondolatok vezettek a szörnyűségekhez.

Sajnos, ezek az ordas eszmék feléledtek, és ezért is fontos, hogy mind szavakban, mind tettekben elhatárolódjunk a szélsőségesektől. Nemcsak ma, amikor emlékezünk, hanem minden áldott nap, akkor is, amikor nincsenek évfordulók. Nekünk, demokratáknak meg kell fogadnunk: mindent megteszünk azért, hogy a szélsőjobboldal soha többé ne jelentsen veszélyt senkire.

Magyar Szocialista Párt