mszp.hu | Belföld
2019. április 16. 08:40

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjára

A mai napon, április 16-án emlékezünk meg a holokauszt magyarországi áldozatairól. Mindazokról, akiket a magyar állam akkori vezetői elárultak azzal, hogy kiszolgáltatták őket a gyűlölet politikájának és közreműködtek a kifosztásukban, szervezett összegyűjtésükben és deportálásukban, végső soron a meggyilkolásukban.
A több százezer áldozat emlékét azonban sárba tiporja az a tény, hogy ma Magyarországon, 75 évvel a zsidóság gettókba zárása után ismét nyíltan lehet hirdetni ordas eszméket a hatalom támogatásával. Ma ennek az országnak olyan kormánya van, amely listákat készít szabad gondolkodókról, magyar tudósokról, történelmet hamisít, és példának tekinti az antiszemita, az országot háborúba sodró, magyar emberek százezreinek haláláért felelős Horthy-rendszert. Ennyi évvel a holokauszt után azt kell látnunk, hogy az Orbán-kormány egy posztfasiszta rendszert épít.

Az áldozatok emléke előtti főhajtás mellett ezért emlékeztetni kell magunkat a közös felelősségünkre is. A közös felelősségünkre, hogy még egyszer nem engedhetjük megismétlődni a történelem legsötétebb korszakát. Több mint hetven évvel a szörnyű tragédia után ugyanis azzal tisztelhetjük meg leginkább az áldozatok emlékét, ha mindent megteszünk a gyilkos gondolatok terjedése ellen, és elutasítjuk a szélsőséges eszmék, az erőszak és a gyűlölet minden formáját.

Mély szomorúsággal és gyásszal rójuk le kegyeletünket valamennyi áldozatul esett honfitársunk emléke és a túlélők fájdalma előtt.  Az MSZP együtt emlékezik a túlélőkkel, a meggyilkoltak hozzátartozóival, és osztozik máig tartó fájdalmukban.

MSZP