Belföld | közlemény holokauszt
2013. április 16. 12:12

A holokauszt magyarországi emléknapjára

Ma, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján fájdalommal emlékezünk mindazokra, akik életüket vesztették vagy életre szóló veszteséget szenvedtek a vészkorszakban. Szomorúan hajtok fejet a vészkorszakban meggyilkolt valamennyi honfitársunk emléke és a túlélők fájdalma előtt.  

A mai nap a fájdalmas emlékezésé, de egyben a felelős emlékeztetésé is. Fel kell hívni a figyelmet az egykori gyűlölködő eszmék, szavak és tettek veszélyeire. Ezek idézték elő a magyar történelem legnagyobb tragédiáját, ezek vezettek magyarok százezreinek meggyilkolásához, megnyomorításához. Soha többé nem engedhetjük, hogy a régi gyilkos eszmék új hívei bárkit megfélemlítsenek. Ezért fontos, hogy a felnövekvő nemzedék tagjainak elmondjuk, mi történt egykor.

Valamennyi polgár, minden demokrata felelőssége, hogy Magyarország biztonságos, befogadó hazája legyen mindenkinek. A zsidóság, a cigányság és valamennyi kisebbség határozott megvédéséért és a szélsőségesek elleni hatásos fellépésért mindig, mindenkinek küzdenie kell. De a politika felelőssége nagyobb mindenki másénál. A pártok és vezetőik mintát adnak, irányt mutatnak az ország polgárainak. Ezért az igazi demokratáknak élesen el kell határolódniuk a szélsőségesektől nem csak ma, de holnap és holnapután is. Nem csak szavakban, de tettekben és politikai értelemben is.

Minden politikusnak, valamennyi demokratának hitet kell tennie a humanista értékek tisztelete és védelme mellett. Meg kell ígérnünk a meggyilkoltak hozzátartozóinak, a holokauszt túlélőinek, leszármazottainak és valamennyi honfitársunknak: mindent megteszünk azért, hogy a szélsőjobboldal soha többé ne jelentsen veszélyt senkire. A Magyar Szocialista Párt, mint eddig, ezután is elszántan fog küzdeni ezért.

Mesterházy Attila
pártelnök-frakcióvezető