A Holokauszt Nemzetközi Emléknap máig érvényes tanulságokat és felelősséget jelent

A Holokauszt Nemzetközi Emléknap máig érvényes tanulságokat és felelősséget jelent
Hetvenegy évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a történelemben: 1945. január 27-én felszabadult az auschwitzi koncentrációs tábor, a világ pedig szembesült azokkal a rémtettekkel, melyekről addig sokaknak tudomásuk sem volt. Azóta már felnőtt több nemzedék, de mindannyian tisztában vagyunk azzal: a világ már soha nem lehet ugyanolyan, mint azelőtt. A holokauszt máig érvényes tanulságokat és felelősséget jelent mindannyiunk számára.
A haláltáborok tragédiája arra figyelmeztet, hogy senkit nem lehet sem lenézni, sem üldözni, mert az népirtáshoz vezet. Egyetlen nép vagy csoport sem hirdetheti magát különbnek vagy felsőbbrendűnek, mert az a nácizmus előszobája. Ezek olyan igazságok, amiket nem halványíthat el semmilyen utólagos önfelmentés, sem a történelmi tények esetleges elferdítése.
 
Ma, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján mély szomorúsággal és gyásszal rójuk le kegyeletünket a népirtás áldozatává vált hatmillió embertársunk emléke előtt. Az MSZP együtt emlékezik a túlélőkkel, a meggyilkoltak hozzátartozóival, és osztozik máig tartó fájdalmukban.
 
Tóbiás József,
az MSZP elnöke

Kapcsolódó párttagok