mszp.hu | Belföld
2020. január 27. 23:06

A holokauszt nemzetközi emléknapjára

A holokauszt nemzetközi emléknapjára
1945. január 27. az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának a napja. A mai napon emlékezünk meg arról a több millió emberről, akik hetvenöt évvel ezelőtt a gyűlölet politikájának estek áldozatul.
Több mint hetven évvel a szörnyű tragédia után azzal tisztelhetjük meg leginkább az áldozatok emlékét, ha mindent megteszünk a szélsőséges gondolatok terjedése ellen. Nem engedhetjük, hogy a politika ismét arra a gyalázatos útra lépjen, ami elvezetett a múltbéli alávaló tettekhez. Fel kell lépnünk azokkal szemben, akik a nemzetek megosztásától, a kettős beszédtől, a sunyi és hazug utalásoktól és az ellenségkép gyártásától remélnek pillanatnyi politikai, hatalmi előnyöket.
 
Az egykor Európa közepén működő haláltáborok fájó mementói annak, hogy hova vezet ez az út. Ezért a holokauszt nemzetközi emléknapján az áldozatok emléke előtti főhajtás mellett emlékeztetni kell magunkat a közös felelősségünkre, arra, hogy még egyszer nem engedhetjük megismétlődni a történelem legsötétebb korszakát.
 
Mély szomorúsággal és gyásszal rójuk le kegyeletünket a népirtás áldozatává vált hatmillió embertársunk emléke előtt. Az MSZP együtt emlékezik a túlélőkkel, a meggyilkoltak hozzátartozóival, és osztozik máig tartó fájdalmukban.
 
MSZP