mszp.hu | Belföld
2023. január 27. 11:57

A holokauszt nemzetközi emléknapjára

A holokauszt nemzetközi emléknapjára
1945. január 27-én szabadult fel az auschwitzi koncentrációs tábor. Az egész világ ekkor szembesült mindazokkal a borzalmakkal, amelyeket a nácik saját – egyébként nem létező – felsőbbrendűségük tudatában elkövettek. A mai napon emlékezünk meg arról a hatmillió emberről, akik a gyűlölet politikájának estek áldozatul.

Az egykor Európa közepén működő haláltáborok tragédiája arra figyelmeztet, hogy senkit nem lehet lenézni, sem üldözni, mert az népirtáshoz vezethet. Egyetlen nép vagy csoport sem hirdetheti magát különbnek vagy felsőbbrendűnek, mert az a nácizmus előszobája. Ezek olyan igazságok, amelyeket nem halványíthat el semmilyen utólagos önfelmentés, sem a történelmi tények elferdítése vagy elhallgatása. 

Ezért is leginkább azzal tiszteljük meg az áldozatok emlékét, hogy nemet mondunk a fajelméletre, a gyűlöletre, a megbélyegzésre, a kirekesztésre és a közönyre, mindarra, amelyek a múltban elvezettek ezekhez a tettekhez. 

A holokauszt nemzetközi emléknapján mély gyásszal emlékezünk azokra, akik a népirtás áldozatává váltak. Az MSZP együtt emlékezik a túlélőkkel, a meggyilkoltak hozzátartozóival, és osztozik máig tartó fájdalmukban.

MSZP