mszp.hu | Külföld | Esélyegyenlőség Kisebbségpolitika
2018. augusztus 02. 12:45

A Holokauszt Roma Áldozatai Nyugodjanak Békében! – Teleki László beszéde, mely elhangzott 2018. augusztus 2-án, Auswitzban

Tisztelt Emlékezők, Hölgyeim és Uraim! Auswitz-Birkenauban fájdalmas a múltat ennyi év után is felidézni, de nem lehet, hogy ne emlékezzünk anyáink, apáink, testvéreink értelmetlen, és embertelen kivégzésére. Őrizni kell az emléket, még akkor is, ha az fájó sebeket szaggat fel.
Birkenau népünk legnagyobb sírhelye. Sok ezer testvérünk vesztette itt életét egy őrült zsarnok esztelen parancsára.
De  nézzük meg, hogy hetvenhárom év után mi történik ma a világban, azon belül szűkebb környezetünkben: Európában!
Az elmúlt évtizedekben is lehetett érezni a feszültséget a nem roma társadalomban velünk kapcsolatosan. A mai napig nem tudják igazán definiálni az emberek, hogy kik is a romák. Azok, akikkel egyébként nap, mint nap találkozhatnak szűkebb környezetükben de, ha megkérdezi bárki tőlük, a legtöbb esetben csak negatív sztereotípiák fogalmazódnak meg bennük?

Ennek elsődleges oka, hogy a többségi társadalmak számára nem építették be az egyes kormányok, legalább a felsőoktatási tantervbe, a romákról szóló történelmi ismereteket. Ezáltal nagyon sokan a mai napig nem hallottak például a holokausztról a roma porajmosról.
Ugyanez a helyzet a roma emberek lakhatásával és  foglalkoztatásával kapcsolatban is. Készültek már nemzeti és európai roma keretstratégiák. Ígéretekből és tervezetekből nincs hiány, de sajnálatos módon a megvalósítás majdnem mindig elmaradt. Napjainkban még mindig keveset hallunk a nemzeti kormányoktól a pozitív roma programok elindításáról, megvalósulásáról.

Pedig higgyék el tisztelt megemlékezők, hölgyeim és uraim, hogy szükség van arra, hogy az Európában élő romák érvényesülni tudjanak és arra is, hogy történelmünket, szokásainkat, hagyományainkat megismerje minden itt élő nemzet! Ezen eredmények hiányában nehezebb a mi megértésünk, elfogadásunk, amire pedig mindannyian vágyunk!

Ezért is kell nekünk: politikusoknak és civileknek összefogni, hogy tudjuk befolyásolni azokat a döntéseket, amelyek elősegítik és erősítik a romák és nem romák közötti kapcsolatokat!

Tisztelt megemlékezők!Szomorú tény, hogy évről- évre fogyatkozik a megemlékezésen a birkenaui tragédiát túlélő résztvevők száma. Ez az élet rendje…a mi dolgunk pedig az, hogy tovább adjuk az ismereteket gyermekeinknek, unokáinknak. Szívmelengető érzés látni, hogy évről évre  több és több fiatal csatlakozik hozzánk, így remélhetjük, hogy amíg világ a világ, ezen a helyen minden év augusztus 2-án lesznek romák és nem romák akik  hozzánk hasonlóan leróják tiszteletüket roma hőseink ellőtt!

Mindannyiunk nevében hálás szívvel mondok köszönetet Romani Rosenak és Roman Kwiatkowskinak, akik örök lángot gyújtottak az áldozatok emlékére azzal, hogy minden évben megszervezik ezt a méltó megemlékezést hőseink tiszteletére.

Áldozatos munkájukhoz további sok sikert és jó egészséget kívánok!

A Holokauszt Roma Áldozatai Nyugodjanak Békében!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Auswitz-Birkenau, 2018.08.02.