mszp.hu | Belföld | a honvédelem napja közlemény
2015. május 21. 11:50

A honvédelem napjára

A magyar honvédelem napján köszöntjük azokat a nőket és férfiakat, akik arra esküdtek fel, hogy akár életük feláldozásával is megvédelmezik honfitársaik életét, Magyarország függetlenségét és szabadságát. Ők azok, akik a rendvédelmi szervek állományával és önkéntesek ezreivel vállvetve életeket mentettek a természeti és ipari katasztrófák idején, akik más nemzetek katonáival együttműködve jelen pillanatban is a világ veszélyes válságövezeteiben teljesítenek szolgálatot egy biztonságosabb, békésebb világ megteremtése érdekében. Katonáink mindenhol példamutatóan helytálltak és szövetségeseink körében is nagy elismertséget vívtak ki maguknak. Magyarország méltán büszke katonáira!

Sajnos ezt a megbecsülést a katonák és honvédségi dolgozók illetménye az elmúlt évek bérbefagyasztása miatt egyre kevésbé tükrözte. Ennek következtében számos katonacsalád került rendkívül nehéz helyzetbe. Ezen a méltatlan helyzeten enyhít az Országgyűlésnek a katonák illetményének emeléséről meghozott szinte egyhangú döntése.

Egyedül a hazáért és polgáraiért tenni akaró katonáink és a honvédségi dolgozók érdeme, hogy a vészesen öregedő eszközállomány és az évről évre egyre romló működési feltételek ellenére a Magyar Honvédség az elmúlt időszakban sikeresen teljesítette feladatait. A jelenlegi állapotok azonban mára tarthatatlanná váltak, ezért az illetményemelés mellett a Magyar Honvédség technikai modernizációja sem halogatható tovább. Itt az idő, hogy a fejlesztések szükségességéről szóló hangzatos szólamokat végre tettek is kövessék a kormány részéről! A katonai szempontból is egyre veszélyesebbé váló világunkban a modern és megfelelően felszerelt haderő kialakítása és fenntartása nem luxus, hanem az egyik legalapvetőbb nemzeti érdek.

A Magyar Honvédség állományának a további szolgálathoz erőt, egészséget kívánunk!

Demeter Márta,
országgyűlési képviselő