mszp.hu | Belföld
2022. május 19. 15:02

A honvédelmi miniszterjelölt vállalkozásaiban mindenütt ott a közpénz

A honvédelmi miniszterjelölt vállalkozásaiban mindenütt ott a közpénz
„Legalábbis eléggé véleményes” Szalay-Bobrovniczky Kristóf gazdasági előélete a honvédelmi miniszteri poszt szempontjából, és az azt érintő kérdésekre a miniszterjelölt nem adott egyértelmű választ honvédelmi bizottsági meghallgatásán – mondta Harangozó Tamás MSZP-képviselő a Spirit FM műsorában csütörtökön.

Szalay-Bobrovniczky üzletei ugyanis „nem a magánszféra briliáns megoldásaiból adódnak, hanem mindenhol kimutatható a magyar állam és a közpénz, vagy politikai döntés formájában, vagy effektíve közpénz formájában” – jelentette ki Harangozó.

Példának hozta, hogy Szalay-Bobrovniczky volt az, aki Andy Vajna halála után a budapesti kaszinókoncessziókat Garancsi Istvánnal átvette, amiből évi 10-12 milliárdos garantált hasznot vihetnek haza. „Ami újdonság”, hogy erre a kormányzati engedélyeket nemrég 2056-ig meghosszabbították – mondta a szocialista frakcióvezető-helyettes.

Itt egy állami monopólium, a szerencsejáték bevételei kerültek ki magánszemélyekhez ahelyett, hogy a költségvetésbe mennének – mutatott rá. Megjegyezte: átlagos évi nyereséggel számolva nagyjából 400 milliárd forintnyi pénz fog jutni ezen üzlet révén „a miniszterjelölt úr érdekeltségébe”.

De miniszteri pozíciója szempontjából még érdekesebb, hogy tavaly nem saját forrásból, hanem állami garantált hitelből, azaz „gyakorlatilag közpénzből” vásárolt egy cseh repülőgépgyárat, amelytől az a minisztérium, amelyet most vezetni fog, 60 milliárd forint értékben repülőgépeket vásárol – sorolta Harangozó, a meghallgatásról idézve Lukács László jobbikos képviselőt, aki szerint „jó lenne eldönteni, hogy megrendelőként vagy szállítóként tisztelhetjük-e a pozíciójában a miniszter urat”.

Ezen felül Szalay-Bobrovniczky magánemberként a résztulajdonosa egy „óriási üzletnek”: egy orosz-magyar közös vállalkozásnak, ami vasúti kocsikat gyárt és szállít Egyiptomnak – folytatta Harangozó.

Mint mondta, ezekre rákérdezett, de jogászként úgy értékeli: a miniszter egyértelmű választ nem adott.

Pozitív meglepetésként értékelte, hogy Szalay-Bobrovniczky világosan utalt arra, hogy a létszámhiánnyal, -gondokkal szembe kel néznie az új minisztériumnak.

„Ez azért érdekes, mert az elmúlt években ezt elképesztő erővel tagadták, és nem is olyan régen titkosították a Magyar Honvédség létszámadatait is” – mutatott rá.

Mint mondta, ezek az adatok még a délszláv háború idején is nyilvánosak voltak, a Fidesz 2014-es törvénymódosítása nyomán viszont ma már az országgyűlési képviselők is „csak zárt ülésen láthatják és nem is beszélhetnek róla”.

Üdvözölte Szalay-Bobrovniczky szándékát az „óriási” létszámgondok leküzdésére, mondván, ellenzéki pártként is „maximálisan lehet majd támogatni”, ha erre a miniszter a bizottságban vagy a Parlamentben pozitív javaslatot tesz.

Ugyanakkor rámutatott: „ez pénz nélkül nem fog menni”.

Kapcsolódó párttagok