mszp.hu | Belföld | Horthy Miklós Kecskemét
2014. június 13. 14:46

A Horthy-kép kapcsán

A Horthy-kép kapcsán nem lehet más a politika, el kell távolítani Kecskemét Városházának Díszterméből – mondja Király József, az MSZP kecskeméti frakcióvezetője.

Az LMP egyik képviselője szerint „be akarjuk zúzni” a Horthy Miklósról készült seccot, míg a Fidesz azon kívül, hogy karnisokkal takarja el a képet, mást nem tudott hozzátenni az ügyhöz – kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Király József, szocialista önkormányzati képviselő.

Véleménye szerint nem lehet más a politika Horthy személyét illetően, nincs szükség semmilyen további vizsgálatra, a képet el kell távolítani a Városháza díszterméből.

„Nem lehet Szent Istvánnal, Szent Lászlóval, Zrínyi Miklóssal egy teremben az a Horthy Miklós, aki miatt százezreket deportáltak az országból, többek között a Hírös városból is, s közülük csak páran térhettek haza” – jelentette ki határozottan a városatya.

Az MSZP helyi frakcióvezetője bízik benne, hogy sikerül kompromisszumos megoldást találni, s a képet megfelelő módon eltávolítani a díszteremből. Hozzátette, vannak már olyan technikák, amelyekkel eltávolítható sérülés nélkül a kép, ami így később elhelyezhető esetlegesen egy múzeumban. A falfelületet pedig eredeti állapotának megfelelően kell díszfestéssel betakarni, ahogy azt anno megálmodták.

Mint elmondta, több polgár is felkereste már az üggyel kapcsolatban, s arra bíztatják, hogy folytassa a harcot, hiszen mélyen sérti a túlélőket, s hozzátartozóikat ez a mű.