A Horthy kultusz nem fér össze a holokauszt emlékévvel

Magyarország közös társadalmi szégyene lesz, ha a 2014-es holokauszt emlékévet a deportálások első számú politikai felelőséről, Horthy Miklósról elnevezett terek, utcák, szobrok és táblák közt nyitják meg.

Arra kérjük ezért az országgyűlést, alkossa meg a magyarországi népirtás idején az állam és kormány képviselői, közte Horthy Miklós kormányzó dicsőítését tiltó – azaz róla elnevezett közterületek, létesítmény- és intézménynevek, személyéről pozitív emléket állító táblák, szobrok eltávolítását lehetővé tévő és a továbbiak felállítását megtiltó –, az MSZP által kezdeményezett törvényt.

A gyömrői Horthy tér- illetve parkátnevezés ellen 2012. májusa óta tiltakozó civileket összefogó Környezet-, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Egyesület szakmai találkozót kezdeményezett a Horthy-emlékhelyek megtiltására javaslatot benyújtó MSZP és a korszakot kutató történészek közt. A történészek – Karsai László és Kovács M. Mária - elmondták, hogy a holokausztért viselt állami felelősségről, Horthy Miklós felelősségéről szakmai konszenzus van, ezt tükrözi a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont tematikája is.

Környezet-, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Egyesület (KIGYE), Gyömrő
Kormos Kata, MSZP szóvivő