2012. november 28. 06:33

A humanitárius helyzetről és a gazdasági együttműködésről tárgyalt az AKCS közgyűlése

Kedden a plenáris üléssel folytatódott az Európai Unió, valamint az afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni (AKCS) országok közös parlamenti közgyűlése a suriname-i Paramaribóban. A délelőtti ünnepélyes megnyitót követően, többek között humanitárius segítségnyújtási és gazdasági együttműködési kérdésekről tárgyaltak a küldöttek.

Dr. Gurmai Zita, a közgyűlés magyar tagja, a szomáliai humanitárius válsággal kapcsolatban elmondta: „Habár a válsághelyzetekben gyakran a nők a legelső áldozatok, a válságot követő rendezésben mégsem vehetnek részt, holott a békeépítés során, kiemelt figyelmet kellene fordítani az ő speciális igényeikre. Ezért rendkívül fontosnak tartom azokat, a háború utáni rendezésre vonatkozó törekvéseket, amelyek szerint az új szomáliai törvényhozás tagjainak legalább 30 százalékát a nők közül válasszák. A szomáliai helyzet rendkívül aggasztó: emberek milliói kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Többségük kiszolgáltatott nő és gyermek. Az élelmiszerbiztonság növelése érdekében elengedhetetlen a tiszta ivóvizet és megfelelő minőségű élelmiszert biztosító infrastruktúra mielőbbi kialakítása is.”

A Cariforum-EU gazdasági együttműködési megállapodásról szóló vitában Gurmai Zita emlékeztetett rá: a Cariforum csoport az első – és idáig egyetlen – régió, amellyel az EU sikeresen lezárta a gazdasági együttműködési megállapodásról szóló tárgyalásokat. „A megvalósítás ugyanakkor nem halad zökkenőmentesen. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a tárgyalások 2002-es megkezdése óta, alapvetően megváltoztak a gazdasági körülmények. Biztosítani kell a megállapodásban foglaltak megvalósítását, úgy, hogy az mindkét fél érdekeinek megfeleljen. A Cariforum és az EU közötti megállapodás kiváló alkalmat jelent arra, hogy megmutassuk: a gazdasági együttműködés valamennyiünk előnyére válik” – hangsúlyozta Gurmai Zita.