mszp.hu | Belföld
2023. június 07. 12:35

A januári nyugdíjemelés márciusra teljesen eltűnt

A januári nyugdíjemelés márciusra teljesen eltűnt
Az évközi nyugdíjemelésre hatalmas szükség lenne, hiszen az infláció nagyon lassú mértékben csökken, a januári emelést pedig már rég felemésztette az árak emelkedése. Korózs Lajos, az MSZP alelnöke a kedd esti Egyenes Beszédben elmondta azt is, a dolgozók is egyre nehezebb helyzetben vannak, hiszen, hónapról hónapra 7 százalékkal csökken a reálbér is.

A kormány kommunikációja az évközi nyugdíjkorrekció kapcsán igen zavarosnak mondható, hiszen Banai Péter Benő államtitkár egy válaszleveléből az derült ki, hogy november előtt kiegészítő nyugdíjemelés nem lesz. Ezzel szemben, amikor a hírt több hírportál is lehozta, az államtitkár azt mondta, ez nem igaz, „fakenews”-nak nevezte a levele alapján íródott cikkeket. Legújabb nyilatkozatában pedig már arról beszélt, nem zárja ki a november előtti nyugdíjkorrekciót sem. Korózs Lajos szerint ez is csak azt jelzi: a kormányzati politika „meglehetősen hektikus”, az infláció tekintetében pedig ez hatványozottan igaz. Hozzátette, nem látott ez idáig olyan kormányzati intézkedést, mely érdemben segített volna a nyugdíjasoknak. A nyugdíjasok száma pedig több mint 2,5 millió hazánkban.

Az infláció alakulásával kapcsolatban kiemelte, az EU tagállamai között minden főcsoportban Magyarország az első helyen van, az élelmiszerinfláció pedig továbbra is Európa-rekorder. „Az infláció nem csökken, a drágulás mértéke kisebb, mint mondjuk az előző hónapban” – mutatott rá az MSZP alelnöke. Szerinte nagyon el fog húzódni, mire az infláció lecsökken a kormányzat által meghatározott szintre, azonban, ha 9 százalékra esne vissza az infláció, arra is rá lehetne fogni, hogy a kormány beváltotta ígéretét, azonban a 9 százalék is a kívánatos háromszorosa lenne.

A kormány tervezett intézkedései további nehézségeket fognak okozni az embereknek. Hiszen a betéti kamatok után járó személyi jövedelemadó mellett be kell fizetni a szochót, vagyis 100 forintból már csak 72 marad az embereknél. Továbbá, hogy a vényköteles, támogatott gyógyszerek esetében, 10 ezer forint alatt extra adót vetnek ki, 10 ezer forint felett pedig 40 százalékos adót, azt fogja eredményezni, hogy ezt hiába a gyártókra vagy a forgalmazókra vetik ki, az emberek fogják megfizetni. A kormány pénzt akar szerezni, ezért növelik majd ajövedéki adót is. A kormányzat továbbá fent akarja tartani azt a látszatot, hogy működik a gazdaság, pedig az igazság az, hogy valójában már egy éve technikai recesszió van hazánkban.Az embereknek pedig ezért azt üzenik, hogy dolgozzanak, keressenek pénzt, miközben az infláció hazánkban az EU-s átlag háromszorosa, az inflációs nyomás pedig már 5 éve jelen van Magyarországon.

Az emberek pedig sokkal magasabbnak érzik az inflációt még a KSH által mért szintnél is, hiszen a két legfontosabb főcsoport, mely a saját mindennapjainkban nagy százalékot tesz ki, az élelmiszer és a háztartási energia kiemelkedően drágulnak.

„Már régen hátrányban vannak a nyugdíjasok, ugyanis a novemberi visszamenőleges kiegészítés évközben nem segít a nyugdíjasokon, tehát a januári 15%-os nyugdíjemelés márciusra eltűnt” – foglalta össze a nyugdíjasok helyzetét Korózs Lajos. Az MSZP alelnöke hozzátette, azért javasolta korábban is azt, hogy júniusban 5 százalékos nyugdíjemelést kell adni, mivel, ha a harmadik vagy negyedik negyedévben kedvező gazdasági folyamat indulna el, akkor is szüksége lenne a nyugdíjasoknak a nyári korrekcióra.

„A törvény egyébként is úgy szól, hogy 1-8 hónap figyelembevételével és az év hátralévő részében prognosztizált infláció mértékével kell kiigazítani a nyugdíjakat” – mondta el, július elejétől pedig minden további nélkül lehetne – visszamenőleg is – kiigazítani a nyugdíjakat. Azonban a dolgozók sincsenek jobb helyzetben, hiszen az elmúlt 2-3 hónapban 7 százalékos reálbér-csökkenés volt, ez azt jelenti, hogy a mediánbér 20 százalékkal kevesebbet ér, mint egy éve. Ez okozza a kiskereskedelmi forgalom visszaesését is, Győr-Moson-Sopron megyében 23 százalékos volt a visszaesés, Vas megyében és Komáromban több, mint 17 százalékos volt a csökkenés a kiskereskedelmi forgalomban.

Kapcsolódó párttagok