Ez történt eddig a magyar nemzeti bankrablás során!

Matolcsy György jegybank elnök elmúlt hetekben feltárt botránysorozata sok tekintetben utal arra, hogy az adófizetők és a kirabolt devizahitelesek pénzét lopják, és juttatja rokonoknak, haveroknak.

Matolcsy a forint romlásával tudta előállítani azt a 260 milliárdnyi közpénzt, amit most a sajátjukként kezelnek és költenek el – jelentette ki Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfői napirend előtti felszólalásában.

2010 óta a forint-euró árfolyam 265-ről 310 forint környékére romlott, ráadásul Matolcsy ennél erősebb forintot nem is akar – emlékeztetett a politikus.

Mint mondta, Matolcsyék azt gondolták, hogy ez a pénz elveszíti közpénz jellegét, ha az általuk létrehozott és irányított alapítványoknak adják oda, úgy gondolták, ezután már nem fog kiderülni, mire költötték ezeket a hatalmas összegeket. Tévedtek, lebuktak.

Matolcsy és az általa kinevezett alapítványi vezetők nem a gazdálkodj okosan elve alapján, hanem a „gazdálkodj okosban” elve alapján jártak el – fogalmazott a politikus.

Tóth Bertalan hozzátette: az is kiderült, hogy Matolcsy az alapítványokon keresztül a GDP 0,7 százalékának megfelelő összeggel finanszírozta a magyar költségvetést, és ezzel szemben eddig egyetlen kormányzati cáfolat sem érkezett.

Az is kiderült – folytatta –, hogy az alapítványok nem függetlenek a jegybanktól, az egyik alapítvány esetében ugyanis nem a kuratórium hozott döntéseket, hanem „személyesen a miniszterelnök jobb keze, Matolcsy György és egy általa kinevezett kuratóriumi tag”.

A képviselő hangsúlyozta: „ténylegesen Matolcsy György hozott döntést arról, mikor mennyi pénzt kötnek le unokatestvérének bankjánál, és mikor mennyi állampapírt vásárolnak az unokatestvérének bankjától.”

Tóth Bertalan kijelentette: ez a botrány minden idők legnagyobb nemzeti banki botránya, amiben még mindig nem lehet teljesen tisztán látni, hiszen Matolcsy és barátai még mindig titkolnak rengeteg közérdekű adatot, ráadásul az ilyen ügyek kivizsgálására hivatott ügyészség vezetőjének felesége érintett lehet az ügyben és nem indít vizsgálatot.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese leszögözte: a szocialista párt továbbra is mindent el fog követni, azért, hogy a botrányt feltárja, a jegybank farkasának káros és törvényellenes tevékenységét bemutassa a közvéleménynek. Hétről hétre feldolgozzuk az adatokat, és tájékoztatunk, hogy mi történt a magyar nemzeti bankrablás során - fogalmazott.

Kapcsolódó párttagok