mszp.hu | Belföld
2020. október 19. 11:44

A jelölt alkalmatlansága miatt ne kerüljön sor a Kúria elnökének megválasztására!

A jelölt alkalmatlansága miatt ne kerüljön sor a Kúria elnökének megválasztására!
Az MSZP kezdeményezi, hogy a Kúria elnökének megválasztását célzó titkos szavazásra ne kerüljön sor, azaz a szavazás kerüljön le a napirendről. A halasztás a jelölt személye miatt indokolt, mivel az Országos Bírói Tanács nem támogatta Varga Zsolt András elnökké való megválasztását.

Hiába hozott a Fidesz ismét személyre szabott törvényeket annak érdekében, hogy a jelöltjének szabad utat biztosítson a Kúria elnöki székéig, az OBT szakmai véleményt akkor sem hagyhatja figyelmen kívül!

A fideszes jelölt ugyanis „korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs.”

Mindezek mellett Varga Zsolt András még a pártatlanság követelményének sem képes megfelelni Polt Péter legfőbb ügyész egykori helyetteseként.

MSZP szerint a legfőbb bírói fórum vezetője nem lehet egy ítélkezési gyakorlat nélküli fideszes pártkatona, ezért elengedhetetlennek tartja az Országgyűlés hétfői napirendjének módosítását.

Amennyiben a Fidesz mégis áterőlteti a szavazáson az alkalmatlan jelöltjét, akkor azzal megerősíti az Európai Bizottság jogállami jelentésében megfogalmazott, az igazságszolgáltatásra vonatkozó kritikákat.

Tóth Bertalan
az MSZP társelnöke, frakcióvezető

Kapcsolódó párttagok