mszp.hu / MTI | Ajka
2015. március 28. 14:33

A Jobbik a Fidesznél is erősebben korlátozná a döntési szabadságot

Az MSZP szerint a Jobbik a Fidesznél is erősebben korlátozná az emberek döntési szabadságát. Gőgős Zoltán, az MSZP elnökhelyettese szombaton Ajkán tartott sajtótájékoztatót a közelgő tapolcai időközi választásról, és felidézte: a Jobbik már 2010-ben benyújtott egy törvénymódosítást a vasárnapi zárva tartásról.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy a Jobbik 2010 november 24-én A szabad vasárnap biztosításához szükséges egyes törvénymódosításokról címmel már benyújtott egy törvényalkotási javaslatot az Országgyűlésben a vasárnapi zárva tartásról.

Hozzátette: a Baráth Zsolt, Bertha Szilvia, Sneider Tamás, Vágó Sebestyén és Z. Kárpát Dániel által jegyzett javaslat szigorúbb volt, mint amit a Fidesz bevezetett. Ugyanis míg a Fidesz adott lehetőséget kisebb kereskedőknek, hogy nyitva lehessenek, a jobbikos előterjesztés a Fidesznél is erősebben csonkította volna "az emberek döntési szabadságát".
A Jobbik Gőgös Zoltán elmondása szerint úgy módosította volna a kereskedelmi törvényt, hogy "a kereskedő köteles munkaszüneti napokon, valamint vasárnap egész nap, illetve december 24-én 14 óra után az üzleteket zárva tartani".
Az MSZP elnökhelyettese tapasztalatokra hivatkozva azt mondta, az első bezárt napon a kiskereskedők panaszkodtak leginkább, hogy nagyságrendekkel csökkent a forgalmuk, ugyanis mindenki úgy tervezi a bevásárlását most már, hogy hétvége előtt a nagy áruházakban veszi meg, amit kell. 
Az emberek most vasárnap - mivel húsvét előtt az áruházak nagy része nyitva lesz - azt fogják bemutatni, "hogy aki nem tud a hét hat napjából a bevásárlással foglalkozni, az vasárnap akarja megtenni, és ebben nem akadályozhatja meg őket senki" - fogalmazott.
Az áfacsökkentés lehetőségének a kormány által bejelentett  vizsgálatáról megjegyezte: az MSZP hétfőn nyolcadszor is be fogja nyújtani erre vonatkozó törvényjavaslatát, amely a "teljes agrár- és élelmiszeripari szakma támogatását élvezi," és minden, az emberek napi fogyasztásába tartozó alapvető élelmiszerre kiterjed.     Javaslatuk Gőgös Zoltán elmondása szerint nagyjából  százmilliárdos költségvetési lyukat ütne, de a fogyasztás növekedéséből visszatérülne.
Gőgös Zoltán a Quaestor-ügyre kitérve úgy fogalmazott: a Fidesz által benyújtott javaslatok keddi tárgyalásának "az égvilágon semmi értelme", csupán "megszavazhatnak egy olyan törvényt, hogy visszamenőlegesen elveszik az ilyen gengszterektől a vagyont, amikor már nincs nekik".
A Quaestor-ügyhöz kapcsolódva Pad Ferenc, a szocialisták időközi választáson induló képviselőjelöltje elmondta, nem csökkent a jelentkező károsultak száma, már több ezer ember kereste meg az MSZP-t, a feljelentő ívek kitöltésében kérve segítségüket. Azt ígérte, a hozzájuk forduló embereknek továbbra is tanácsot adnak, és ragaszkodnak hozzá, hogy a kisbefektetők a pénzükhöz hozzájussanak.
A sajtótájékoztatón az M1 riporterének kérdésére Gőgös Zoltán egy március 13-i Facebook-bejegyzéséről - amelyben azt írta: "A Jobbikos gyilkosok már a spejzban vannak" - úgy fogalmazott: "Hitlert annak idején demokratikus választáson választották meg Németország vezetőjének, majd utána lett húszmillió áldozat. Magyarországról nem kellene ilyen mozgalmat elindítani".
Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg.