mszp.hu | feljelentés vesztegetés Jobbik
2015. május 07. 18:22

A jobbikos képmutatás igazi oka

Április 19-én a Jobbik szolnoki elnökének az oldalán megjelent egy videó, amelyben sokat emlegetik az egyik építőipari cégnek a nevét.

A videóban Dr. Lázár Zoltán szolnoki Jobbik-elnök szerint Dr. Bene Ildikó fideszes országgyűlési képviselő személyi asszisztense, a Fidesz irodavezetője, Nagy Róbertné ennek a filmben Fidesz-közelinek nevezett Böjtös-Bau Kft.-nek egyik tulajdonosa. Őt fel is keresik a videóban, riporter szerint a munkahelyén: a Fidesz-irodában.

A filmben eltorzított hangon megszólaló szolnoki vállalkozók szerint nagy a gazdasági-politikai összefonódás.

A videóban az informátorok szerint évek óta bevett gyakorlat a visszaosztás. Szerintük a pályázatokat célzottan írják ki, aki nyer, az aláígér a piaci árnak, a különbözetet pedig pótmunka címén fizetik ki. A filmben szereplő egyik informátor szerint az elnyert összegek harminc százalékát visszaosztják. A filmben Szalay Ferenc polgármester e-mailben cáfolja, hogy így lenne, vagy köze lenne az elhangzott dolgokhoz, azonban Bene Ildikó fideszes országgyűlési képviselő hallgat, nem fogadja a riporter hívását.

Április 23-án a Jobbik önkormányzati képviselője, helyi elnöke viszont már magyarázkodásra kényszerült.

Kapaszkodjanak: azt mondja, hogy a filmben ugyan elhangzottak visszaosztások és százalékok, de neki ez zöld.

Segítsünk Lázár Úrnak, hogy megértse. Tegyünk fel néhány alapvető kérdést!

Elképzelhető, hogy azért nem érti a dolgot, mert nem akarja érteni?

Zárójelben jegyzem meg, hogy 2013 végéig szinte Fidesz-Jobbik koalíció vezette a várost, nagy volt az összhang, a Fidesz és a Jobbik rendszeresen együtt szavaztak, sőt, néha már fideszessebbek voltak, a fideszeseknél. Ahhoz hasonlíthatnám ezt az együttműködést, hogy a Fidesz vitte a téglát, a Jobbik a maltert! A kettő mostanra talán összekötött.

Miért magyarázkodik Lázár Zoltán, miért nem tett feljelentést már korábban, akár magánemberként? Vagy csak azért érdekes ez az ügy, hogy úgy lehessen csinálni, mintha a Jobbik csinálna valamit, de a törvényesség és a tisztesség nem számít?

Ha igaz, amit a videó állít, akkor a Jobbik miért falaz a Fidesznek, miért csak félmunkát végez, miért nem tett feljelentést ismeretlen tettes ellen?

Miért hallgat ebben a nagyon súlyos témában Bene Ildikó fideszes országgyűlési képviselő?

Igaz-e, hogy a Hetényi Géza kórház beruházásánál szerepet kapott a Böjtös-Bau?

Ha igaz, akkor számított-e az a Böjtös-Bau kiválasztásánál, hogy Bene Ildikó főigazgatója volt a kórháznak 2014. májusáig?

A Böjtös-Bau tulajdonosa tényleg Bene Ildikó személyi asszisztense-e, és ha igen, akkor ez előnyt jelentett-e, előnyt jelent-e ennek a cégnek az egyes közbeszerzéseken?

Történtek-e, történnek-e visszaosztások? Megvalósult-e valaha a hűtlen és hanyag kezelés tényállása?

Közös érdekünk, hogy megtudjuk, mi történt, hogy történt. Amíg a városi közgyűlésben politikai cirkusz zajlik, addig a videó szerint ma Szolnokon nem tudnak megélni, nem kapnak munkát a szolnoki építőipari cégek. Távol a családjaiktól, a Dunántúlon kénytelenek dolgozni, miközben a Fidesz-közeli cégekre a sötét gyanú árnyéka vetül.

Ki kell derítenünk, igaz-e, amit a helyi vállalkozók mondogatnak a filmben, és meg kell tudnunk, hogy a Jobbik falaz-e a Fidesznek.

A videó azt sugallja, hogy alapos a gyanú, hogy a Btk. 290. szakaszának 1 bekezdésébe ütköző, de 2 bekezdése szerint minősülő vesztegetés, illetve a Btk. 291. szakaszának 1 bekezdésébe ütköző, de 2 bekezdése szerint minősülő vesztegetés elfogadása történt.

Jogtisztelő magyar állampolgár vagyok, ráadásul politikus. Akinek a feladata a közélet tisztaságának megőrzése, és ha olyan adatot és tényt látok, amiből arra lehet következtetni, hogy ismeretlen személyek bűncselekményt követtek el, akkor nekem nem csak jogom, de kötelességem is ismeretlen tettes ellen feljelentést tenni!

Györfi Mihály
MSZP választókerületi elnök