A jogállamiság korlátozását az EU nem hagyhatja szó nélkül!

„Teljes egészében át tudom érezni a bolgár emberek helyzetét, mert a bulgáriai események a Magyarországon történtekre emlékeztetnek” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő szerdán, a jogállamiság bulgáriai helyzetéről rendezett vitában.

„Az Ahmed Dogan ellen megkísérelt merénylet, valamint a hatóságok erre adott elégtelen válasza ugyanis csak a jéghegy csúcsát jelentik. A bolgár kormány az utóbbi időben több esetben is megsértette a jogállamiság elveit” – hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő.
 
„A polgárok véleményének semmibe vétele, a sajtószabadság korlátozása – mind olyan ügyek, amelyeket mi, magyarok jól ismerünk, és amelyeknek most Bulgáriában is szemtanúi lehetünk” – mondta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy az Európai Unió egyik tagállamában felmerülő problémák megoldása a demokratikus értékekben osztozó tagállamok közös gondja.
 
„A magyarországi és a bulgáriai események is arra kell, hogy intsék az Európai Uniót, hogy a jogállamiságot korlátozó intézkedések rossz példája könnyen ragadóssá válhat. Ezért felszólítom az Európai Bizottságot, valamint az Európa Tanácsot, hogy figyeljék fokozott figyelemmel a jogállamiság helyzetét Bulgáriában, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Az Európai Unió hitelessége forog kockán!” – zárta felszólalását az EP-képviselő.