mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 09. 10:13

A jóléti államok modellje valódi megoldást jelenthet Magyarország problémáira

A jóléti államok modellje valódi megoldást jelenthet Magyarország problémáira
Kecskeméten tartotta az MSZP a „Jóléti Magyarország” című országjáró sorozatának negyedik rendezvényét, ahol a délutáni fórumon Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke, Dr. Kis Andrea, az MSZP elnökségi tagja, Korózs Lajos, az MSZP alelnöke, valamint Király József, az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöke, a rendezvény házigazdája szólaltak fel.

A „Jóléti Magyarország” című országjáró fórumsorozat minden állomásán délelőtt – a délutáni rendezvény előfutáraként – utcai kitelepüléseken vehetnek részt az érdeklődők, a járókelők pedig találkozhatnak és kötetlenül beszélgethetnek az MSZP országos, valamint helyi politikusaival. Gurmai Zita elmondta, hogy azért is nagyon fontosak az ilyen utcai kitelepülések, mivel így a résztvevők a délutáni fórumra már értékes és hasznos gondolatokkal, tapasztalatokkal gazdagodva érkezhetnek.

„Kedvenc városaim egyikében vagyok Kecskeméten, ahol a nagymamám és a keresztszüleim is éltek, ezért mindig örömmel jövök” – nyilatkozta Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes, az MSZP Nőtagozatának elnöke a Kecskeméten tartott utcai kitelepülésen.

Gurmai Zita elmondta, hogy az országot járva, beszélgetve a helyiekkel lehet csak igazán szembesülni azzal, hogy milyen nehéz helyzetben élnek vidéken az emberek. „Az imént egy egészségügyben dolgozó hölgy jött ide hozzám, aki elmondta, hogy haragszik a kormányra, hiszen a gyermekei a Fidesz politikája miatt hagyták el az országot, és így belőle »Skype nagymama« lett” – fogalmazott Gurmai Zita.

Az utcafórum után az MSZP politikusai a Nőtagozat és a Nyugdíjas Tagozat első közösösen megtartott rendezvényén vettek részt, amelynek keretében egy jó hangulatú főzőverseny is megrendezésre került. Az eseményt Kiss Gábor moderálta a Nyugdíjas Tagozat részéről, és felszólalt az MSZP több országos politikusa is, többek között Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója, aki beszédében lelkesítette az egybegyűlteket.

Ezen előzmények után került sor délután az MSZP „Jóléti Magyarország” országjáró fórumára, ahol Király József, a rendezvény házigazdája köszöntötte a megjelenteket. A jövő évben választások lesznek hazánkban, az önkormányzati választások során az ellenzéknek az emberekkel és az adott település jövőjével kell foglalkozni. A választásokon pedig „olyan jelölteket kell állítani, akik világos jövőképpel rendelkeznek” – fogalmazott Király József.

Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke felszólalásában elmondta, hogy „az MSZP-ben megvan az erő, hogy új hazai baloldalt építsen fel”, a skandináv államok modellje pedig éppen azt a példát mutatja meg, hogy a korábbi hibákat nem szabad elkövetni, nem szabad megszorító politikát folytatni. „Ami jó gyakorlat, azt viszont haza kell hozni” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP társelnöke emlékeztetett, hogy hazánkban jövőre az uniós és az önkormányzati választást is egy napon tartják majd, amelyre korábban még nem volt példa. A választásoknak pedig kettős tétje lesz, hiszen az ellenzék 2024-es választásokon való szereplése döntően befolyásolhatja majd a 2026-os választási esélyeket is, valamint az is eldől, hogy Orbán Viktor tovább tudja-e növelni az új jobboldali erők mandátumszámát az Európai Parlamentben.

Az MSZP társelnöke elmondta, hogy konszolidált, összetartó ellenzékre van szükség, hiszen amíg ma a hazai ellenzék szétaprózódott, addig a Fidesz egységes. Ebben a választójogi rendszerben az összes ellenzéki párt vezetésének fel kellene ismernie a helyzet súlyosságát, hiszen a szavazók is tisztán és világosan látják, hogy egy ilyen helyzetben mi volna a tennivaló.

Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy nemrég érkeztek haza Helsinkiből, ahol személyesen is megtapasztalták, hogy az északi jóléti államok modellje példa lehet hazánk számára is. Az északi államok viszonylag szegény országnak számítottak néhány évtizeddel ezelőtt, de közmegegyezés született annak tekintetében, hogy magas hozzáadott értékű termelést folytató országot akarnak építeni, ezért kiemelten az oktatásba fektettek be. Az északi államokban ma magániskolák is alig vannak, hiszen például a finn közoktatásban a diákok minden állami iskolában egységesen magas színvonalú oktatásban részesülhetnek.

Kunhalmi Ágnes elmondta azt is, hogy a környezetvédelmi és a munkaügyi szabályok mellett ki kell állni. Olyan kollektív védelemre van szükség, amely „nem engedi letörni a magyar munkavállalók bérét” – fogalmazott az MSZP társelnöke. „Az MSZP el fog jutni az emberek szívéhez”, a választásokon pedig harcolni kell majd, mert komoly tétje van – összegzett Kunhalmi Ágnes.

Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke elmondta, hogy a pártnak van programja és jövőképe, olyan országot kell felépíteni, mint ami az északi államokban már megvalósult.

A magyaroknak is joga van a tisztességes fizetéshez, hogy ne 2-3 helyen kelljen dolgozni ahhoz, hogy egy munkavállaló át tudja vészelni a hónapot. El kell mondani az embereknek, hogy joguk van ahhoz, hogy jóléti államban éljenek, mert a magyarok sem kevesebbek, mint bármely fejlett európai állam polgárai.

„Magyarország a jövőjét veszítette el” – fogalmazott Harangozó Gábor, hiszen korábban még bízhattak abban a magyarok, hogy ha nekik nem is, de kemény munkával talán a gyermeküknek jobb élete lehet. Sajnos ma már ezt sem lehet biztosan kijelenteni.

Az akkumulátorgyárak még nehezebb helyzetbe fogják hozni a magyar munkavállalókat, akik már most úgy ki vannak zsigerelve, hogy erre már nem lehet jövőt építeni. A jóléti államok példája megmutatja, hogy az erős szakszervezetek és a jó szociáldemokrata politika folyamatosan ki tudja harcolni, hogy a bérek magasan legyenek. A jóléti államokban a munkavállalót jól megfizetik, lehet szabadideje és jó minőségű, állami közszolgáltatásokat vehet igénybe, például magas színvonalú egészségügyet, oktatást. Az ilyen jólétben élő munkavállalókra pedig a munkáltatók is tudnak jövőt építeni. „Ezért az ellenzéknek meg kell állapodnia abban, hogy mi az a jövőkép, amelyet kínálunk az országnak” – érvelt Harangozó Gábor.

Az MSZP alelnöke emlékeztetett, hogy a jóléti állam létrahozását is el lehetett volna már kezdeni, hiszen rengeteg magyar startup vállalkozást lehetne támogatni abból a 700 milliárd forintból, amelyet a kormány az akkumulátorgyárak támogatására ad.

Dr. Kis Andrea, az MSZP elnökségi tagja elmondta, hogy az ellenzék részéről aki nem tud egységben kiállni, az történelmi bűnt követ el. A tavalyi választások előtt akik kimerészkedtek a „csigaházukból”, még azok is visszavonultak, látván a kormány mindent elnyomó politikáját, ezért „ha már az ellenzéki politikusok sem állnak ki egységesen, akkor kiben bízhatnak az ellenzéki szavazók”, akik egy jobb országban reménykednek? – tette fel a kérdést Dr. Kis Andrea. A NER rendszerét téglákként kell lebontani, Lázár János Horthy Miklóst méltató szavai ellen pedig tiltakozni kell – összegzett az MSZP elnökségi tagja.

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke elmondta, hogy a kormány gazdaságpolitikája megbukott, az ország egyre nehezebb helyzetben, a munkavállalók pedig egyre kilátástalanabb helyzetben vannak. „A magyar emberek nagyon sokat dolgoznak, piszkosul keveset pihennek, borzasztó az egészségügyi állapotuk, és korán meg is halnak” – fogalmazott Korózs Lajos. Hazánkban rendkívül alacsony bérért dolgoznak az emberek, most már a környező országokat is utol kell érni, mert előttünk járnak a fizetések tekintetében. Európában egyedül a bolgárok keresnek kevesebbet, ráadásul ezért az alacsony bérért is rendkívül sokat kell dolgozni. „A férfiak 46 százaléka a nyugdíjkorhatár előtt meghal, mert halálra dolgozza magát” – fogalmazott az MSZP alelnöke. Korózs Lajos emlékeztetett, hogy a kormány százezrével fogja idehozni a külföldi vendégmunkásokat, akikkel le fogják verni a magyar munkavállalók bérét, és szét fogják verni a munkavállalók kollektív képviseletét, amelyek az alapvető munkavállalói jogokat garantálták a dolgozók számára.

Az északi államok azért lettek gazdag országok, mert jóléti államot építettek – emlékeztetett Korózs Lajos. Az MSZP küzd azért, hogy hazánkban is valósuljon meg az európai minimális bér és minimális nyugdíj intézménye, amely garanciát jelenthetne a nehéz anyagi helyzetben lévő emberek számára.

Az orvosképzés kiváló színvonalú hazánkban, azonban a nyugati országok mégis elcsábítják a nálunk végzett orvosokat, hiszen akár hétszeres fizetést is tudnak kínálni nekik, ezért itt az ideje az EU-s intézmények reformjának is, mert az nem járja, hogy a leggazdagabb államok alig fordítanak orvosképzésre, majd elszívják a magyarokat, lengyeleket. Az európai közösségben ezeket a kérdéseket össze kell hangolni – összegzett Korózs Lajos.

Az MSZP Szolnokon folytatja országjáró körútját.