mszp.hu | Belföld
2022. június 15. 22:01

A jóléti kiadásoktól nem lehet elvonni!

Egészségügy, oktatás, nyugdíj, lakhatás – a jóléti kiadásoktól nem lehet elvonni, azokra igenis szánni kell! – szögezte le Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

Kunhalmit az önkormányzati és az európai parlamenti választások összetolásáról is kérdezték.

A jóléti kiadásokról szólva a politikus „rémisztőnek” nevezte a jövő évi költségvetés Parlament előtt lévő tervezetét, mert abban jóléti típusú kiadásokra a GDP-nek pusztán 23,6%-át szánja a kormány, szemben a 31%-kal, ami 2010-ben, „elképesztően nagy világválság után” ezekre jutott.

„Spórol az embereken a kormány, miközben az oligarcháik dőzsölnek” – fakadt ki.

Attól függetlenül, hogy liberális vagy szociáldemokrata szempontból nézi az ember a gazdaságpolitikát – „egyik megszorításpárti, én nem vagyok az”, – „abban igazunk van mindannyiunknak”, hogy a közteherviselésből nem lehet a „NER” oligarcháit, haszonélvezőit kihagyni – mondta.

Ha a kormány hozzáférne az európai uniós alapokhoz, akkor például kaphatna az MSZP által javasolt, komplex „örök rezsicsökkentésre”, a panelprogramra és a Kádár-kockák fölújítására pénzt, amivel a fűtésszámlák 50-60%-át is megspórolhatnák a háztartások. Így a nemzeti költségvetésben át lehetne csoportosítani forrásokat nyugdíjemelésre, pedagógus-béremelésre vagy az egészségügyi szakdolgozók béremelésére - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy a szolnoki kórházban korlátozni kényszerültek a szüléseket, Debrecenbe vagy Budapestre szállítva a szülő nőket, megerősítette: minden megyei kórházban biztosítani kell a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást a válság ellenére is.

Megerősítette, az ügyben ombudsmani vizsgálatot kért, melytől azt várja, az ombudsman mondja ki: az egyenlő bánásmódhoz minden anyának, minden embernek joga van, és nem sérülhet területi alapon az ellátáshoz való hozzáférés biztonsága.

„Nem lehet pénz nélkül hagyni a megyei kórházakat, válság ide vagy oda, háború ide vagy oda. Ezt egész egyszerűen a költségvetésben biztosítani kell” – szögezte le a társelnök, kiemelve: az egészségügyre a jövő évre csupán 4%-kal több forrást szán a kormány a költségvetésben, ami még az 5,5%-os egészségügyi inflációt sem éri el.

Kunhalmi aggodalmát fejezte ki egy kiszivárgott kormányjavaslattal kapcsolatban, melynek alapján úgy módosítanák az alaptörvényt, hogy együtt lehessen megtartani 2024-ben az európai parlamenti és a magyar önkormányzati választásokat.

„Ami miatt én nagyon aggódom, az az önkormányzati választás” – mondta. Úgy folytatta: 2019-ben „elképesztően nagy sikert” aratott az ellenzék ahhoz képest, hogy milyen egyenirányítású a „nemzeti együttműködés rendszere”, és mennyire lejt a pálya a Fidesznek.

„Az ellenzék együttesen, összefogva nagyon sok városban talajt tudott fogni: (...) polgármestereink, alpolgármestereink, önkormányzati többségeink és önkormányzati képviselőink sokasága visz nagyon jól városokat ma, és én mérhetetlenül aggódom, hogy (...) a Fidesz döntő célja ezzel az, hogy kisöpörjön bennünket onnan.”

A két választás „összetolása” „tétet ad”; fölviszi a hagyományosan alacsony részvételű EP-választás részvételi arányát a falvakban, ahol a Fidesz erősebb az ellenzéknél, így „Brüsszelezhet majd egy nagyot, mert nem az lesz a meghatározó, hogy (...) milyen jól teljesített egy polgármester, vagy az ellenzék milyen jól vitte azt a várost nehéz körülmények között is” – fejezte ki aggodalmát.

„Brüsszelezni fog; a szuverenitását fogjuk majd az önkormányzatokban is a járda befoltozása helyett védeni a városoknak meg az egész országnak, és tulajdonképpen ezáltal egy teljesen más értelmet ad annak az önkormányzati választásnak, amely a helyi igazgatásról kellene, hogy szóljon” – folytatta.

Arra is rámutatott: a Fidesz célja lehet az is, hogy a lépéssel az erősen jobboldali többségű falvakban több önkormányzati helyet biztosítson a Mi Hazánknak, illetve „még egy EP-helyük is legyen”.

Ezért felhívott minden baloldali, liberális és zöld szavazót: „nem most van itt az ideje (...) annak, (...) hogy veszekedjünk vagy kételkedjünk egymásban. Egy olyan helyzet áll már megint elő, ahol mindent meg kell tennünk, hogy a 2019-ben megnyert önkormányzati helyeket együtt megtartsuk ebben a rendszerben”.