mszp.hu | Belföld
2023. július 11. 10:52

A jóléti közkiadások radikális csökkentésére készül a kormány

A jóléti közkiadások radikális csökkentésére készül a kormány
Az Orbán-kormány újabb megszorításokra készül, hiszen a megszorításokat elkezdték a KATA megszüntetésével, aztán a rezsicsökkentés támogatási rendszerének teljes átalakításával, mindez pedig az orbáni inflációba torkollott, ami szintén betudható egy megszorító csomagnak. A kormány pedig várhatóan a jóléti közkiadások radikális csökkentésére készül, ezért létre is hozták a közkiadások felülvizsgálatára szolgáló munkacsoportot. Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke a kedd délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a száguldó infláció és a jóléti közkiadások csökkentése ismét a lakosságot fogja a legjobban érinteni.
„Idén az egészségügyi, a családtámogatási és a lakhatási, jövőre pedig az oktatási és az állami beruházási kiadásokat legalább három százalékkal csökkenteni kell - jelentette ki a kormány. Egy másik napon kibocsátott határozat létrehozta a közkiadások felülvizsgálatára szolgáló munkacsoportot” – mondta Kunhalmi Ágnes. 
 
A kormány a helyreállítási tervében vállalta, hogy a közkiadások hatékonyságát javítani fogja. A Fidesz narratívája szerint Brüsszel a jóléti kiadások lefaragását követeli, ez azonban nem igaz, a kormány csak felelőst keres, hogy „legyen kire fogni az újabb megszorító csomagját” – érvelt az MSZP társelnöke. 
 
„Az MSZP szerint, ha a kormány rákényszerül a költségvetési hiány csökkentésére, akkor azt ne a lakosság terheinek közvetlen és közvetett növelésével, hanem a multik és a NER-es nagyvállalatok támogatásának a csökkentésével és az adóterheik növelésével érjék el” – mondta az MSZP társelnöke. 
 
Az MSZP álláspontja az, hogy radikálisan mérsékelni kellene az akkumulátorgyáraknak folyósított állami támogatást, hiszen ez közel 400 milliárd forintot tesz ki. A kormánynak le kellene állítania a presztízsberuházásokat és csökkentenie kellene a kommunikációs és propaganda célokat szolgáló kiadásokat is. A multiknak és a nagyvállalatoknak pedig hozzá kellene járulnia a közterhek viseléséhez. 
 
Az EU problémaként említi, hogy hazánkban csupán három hónapig jár a munkanélküliek számára ellátás, gyengének tartják a szociális párbeszédet és partnerséget, továbbá súlyos problémának tekintik az alacsony jövedelmű emberek túlzott adóterhelését is. 
Az MSZP azt javasolja, hogy három hónapról kilenc hónapra növeljék az álláskeresési járadékot, tegyék a minimálbért adómentessé, vezessék be a mediánbér adójóváírását, a szakszervetekkel és a szociális szervezetekkel pedig valódi tárgyalásokra volna szükség. 
 
„Fejezze be a kormány a kettős beszédet és a nyílt hazudozást, vallja be őszintén, hogy megszorításokra készül!” – mondta a sajtótájékoztatója végén Kunhalmi Ágnes. 
 

Kapcsolódó párttagok