mszp.hu | Belföld
2023. október 07. 09:46

A Jóléti Magyarország nemcsak vízió, hanem valódi alternatíva az ország gondjaira

A Jóléti Magyarország nemcsak vízió, hanem valódi alternatíva az ország gondjaira
Megélhetési válság van hazánkban, amire az MSZP „Jóléti Magyarország” programja jelentheti a megoldást – erről beszélt Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke, Pollreisz Balázs, az MSZP győri önkormányzati képviselője, valamint Pusztai Patrik, az MSZP elnökségi tagja az MSZP pénteki, győri fórumán.

Győrben tartotta az MSZP országjáró fórumsorozatának következő állomását. Délelőtt az érdeklődők, járókelők kötetlenül beszélgethettek a párt meghatározó politikusaival. Az utcafórum után Komjáthi Imre és Pollreisz Balázs koszorúzáson vettek részt, délután pedig mécsest gyújtottak az MSZP szimpatizánsaival közösen az aradi vértanúk domborműves emlékhelye előtt. A délutáni órákban szakszervezeti vezetőkkel folytattak megbeszélést, ahol többek között elhangzott, hogy miközben a kormány tömegesen hozza be a külföldi vendégmunkásokat az országba, eközben a munkavállalók életét meghatározó kérdések, mint például az egészségügy, illetve a lakhatás tisztázatlanok. A kormány munkavállalókhoz való hozzáállását jól szemlélteti, hogy egy „salátatörvénybe” rejtenek el olyan kérdéseket, amelyek alapvetően befolyásolják a munkavállalók mindennapjait. A szakszervezeti vezetők elmondták, hogy nem nagyon volt még példa olyan esetre, hogy a recesszió és munkaerőhiány egyszerre van jelen a gazdaságban.

A délutáni fórumon elsőként Pollreisz Balázs, az MSZP győri önkormányzati képviselője beszélt, aki elmondta, hogy Győr városa sokszor került bele az utóbbi időben az országos médiába, elég, ha a tervezett akkumulátorgyárra, a volt polgármester, illetve a jelenlegi városvezető ügyeire gondolunk, de említésre méltó az 1-es vasútvonal felújítása is, amely komoly nehézséget okoz az utazóknak.

Komjáthi Imre társelnök ezt követően elmondta, hogy az MSZP nem most kezdte az országjárást, hiszen a fórumsorozat a párt számára „nem egy kampány, hanem a természetes működés része”.Egy politikusnak nem az íróasztalok mögül kell megmondania a „tutit”, hanem járni kell az országot és meg kell hallgatni a hétköznapi emberek problémáit, át kell éreznie az emberek gondját-baját– fogalmazott az MSZP társelnöke.

Ma Magyarországon komoly válság van, hiszen a magyarok sokat dolgoznak, keveset keresnek, keveset pihennek, és sajnos korán meg is halnak - mondta.

A világ számára nem az jelenti a kihívást, hogy a szegényeket nem lehet jóllakatni, hanem az, hogy a gazdagokat nem lehet jóllakatni, miközben egyre szűkülnek a munkavállalói jogok és külföldi vendégmunkások ezreinek behozatalával nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyar munkavállalók is. Éppen ezért van kiemelkedő jelentősége a munkavállalói érdekképviseleti szerveknek, ezért rendkívül fontos a munkavállalói szolidaritás, hiszen egy nyitott tenyér egy-egy ujját el lehet törni, de az ökölbe szorított kéz erőt képez – hangzott el.

„Innen származom, itt születtem, itt éltem 20 évig, szeretem ezt a várost” – kezdte felszólalását Pusztai Patrik, az MSZP elnökségi tagja, aki személyes példáival szemléltette, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a győri fiatalok is, akik sokszor azért kényszerülnek elhagyni a szülővárosokat, mert nem találnak a végzettségüknek megfelelő munkát.

Győr egy olyan város, amelyről azt gondolhatnánk, hogy mindenki könnyedén megtalálhatja a számítását, ezzel szemben a valóság az, hogy hiába szereznek változatos képzettségeket a fiatalok, nem tudnak a hivatásuknak megfelelően elhelyezkedni, mert a kormánypárt egy egyszerű összeszerelő üzemmé silányította a várost.

A fiatalok – a munka mellett – igen nehéz helyzetben vannak a lakhatás, a továbbtanulás és a családalapítás tekintetében is. „Ma a gyermekvállalás olyan egzisztenciális kihívást jelent, amelyet sokan nem mernek bevállalni” – érvelt Pusztai Patrik. Az államnak ezért az oktatásba, a jövőbe és a fiatalokba kellene fektetni, hogy stabil és kiszámítható jövőképet, víziót és versenyképes alternatívát biztosítson a számukra.