mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. október 08. 18:14

A három legfőbb pont: a jövedelmek és nyugdíjak megerősítése és a bérlakásépítés

A jövedelmek és nyugdíjak megerősítése és a bérlakásépítés a három legfőbb pont, amiből az MSZP nem enged

Ezt az irányvonalat az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszerelnök-jelöltje, Karácsony Gergely képviseli legerősebben a demokrata ellenzéki összefogásban, még visszalépése esetén is.

Karácsony Gergely a választási szövetségben stabil vezetője a legfontosabb szociális értékeknek és a legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy ezt csak egy kicsit tudták erodálni az ellene több százmillió forintért folytatott kormányzati lejárató kampányok – mondta el Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere péntek reggel az ATV Start című műsorában.

„Folyik lassan egy éve egy karaktergyilkosság. Karácsony Gergely úgy csinálta végig az előválasztás első fordulóját, hogy ütötték fentről és oldalról” – mondta Horváth a vegyes felmérési eredményekre reagálva reggel negyed 8-kor, az MSZP elnökségi ülése és Karácsony sajtótájékoztatója előtt.

„Három fontos témában – az egyik a bérek vásárlóértékének a növelése – vagyunk érdekeltek, és olyan közös kormányprogram készül, ami ezt képviseli: ez az egyik legfontosabb követelésünk a kormányprogramból. A másik a nyugdíjak vásárlóértékének a javítása, hiszen méltatlanul alacsony nyugdíjak lettek így a tizenkettedik év végére, a harmadik pedig egy szükséges nagyarányú bérlakásépítés” – fejtette ki.

„Az már eldőlt nagyjából (…) másfél hete, hogy ki az a 106 képviselőjelölt, aki képviselni fogja a 106 körzetben ennek a kormányváltásnak a programjait. (…) A kormányváltás reménye azon is múlik, hogy mennyire tudunk minél több választót elvinni a második fordulóba, mennyire tudjuk a reményt életben tartani a megfelelő személy kiválasztásával. Most már csak a miniszterelnök-jelölt személyére fókuszál a folyamat” – emlékeztetett.

Kiemelte, amennyiben a Karácsony–Márki-Zay szövetség képviseletét az előválasztáson utóbbi viszi tovább, az Budapest főpolgármestere és szövetségeseinek munkáját és küzdelmeit hátrányosan nem érinti, hiszen a sikerek mellett ezek a küzdelmek olyan ügyekről is szólnak, amelyeket nagy valószínűséggel az áprilisi kormányváltással lehet majd megoldani.

Le lehet vezetni, mondta el Horváth, hogy „Karácsony Gergely rendkívül nagy határozottsággal milyen szakmai kérdéseket képviselt például az FKT ülésén az elmúlt években, amelyek leperegnek a kormányról. Nem oldódott meg a Biodóm ügye, nem oldódott a Lánchíd ügye – azóta is tartoznak hatmilliárd forinttal a budapestieknek –, és nem oldódott meg a 3-as metró Metrovagonmassal szembeni pere, ahol kézbesítésnek kell megtörténnie a magyar és az orosz fél között.  Ezt ráadásul csak minisztérium tudja megtenni, (…) ám a magyar kormány inkább kínai és orosz érdekeket képvisel, mint a magyar érdekeket”.

Zugló MSZP-s polgármestere emlékeztetett, utóbbi esetben egészen pontosan 6,8 milliárd forintról van szó 2019-es árfolyamon, amellyel a kormány tartozik a budapestieknek és ezen keresztül a magyaroknak.