Külföld | választás 2014 Európai Parlament
2013. július 04. 10:33

A jövő évi európai választás tétje, hogy milyen választ ad az EU közös kihívásainkra

„A 2014-ben sorra kerülő európai választás tétje óriási, és ezért a választási kampány során, az európai jelentőségű témákra kell irányítani a figyelmet. Az EP-választásoknak nem belpolitikai ügyekről kell szólniuk!” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a jövő évi választások lebonyolításáról szóló vitában szerda délután Strasbourgban.

„Bár eltérő nézeteket vallunk, azt hiszem, párthovatartozástól függetlenül, mindannyian egyetértünk abban, hogy olyan választási kampányt és vitákat kell folytatnunk, amelyek az Európa előtt álló kihívásokra irányítják a figyelmet. Ezek közös kihívásaink, amelyekre azonban a különböző európai pártcsaládok más-más megoldást kínálhatnak. Ezeket világosan be kell mutatnunk az európai polgároknak!” – figyelmeztetett az EP alkotmányügyi szakbizottságának alelnöke.

Gurmai Zita emlékeztetett rá: a lisszaboni szerződés nagyobb felelősséget és hatásköröket ruházott az EP-re, amely – az egyetlen közvetlenül választott uniós intézményként – már többször bebizonyította, hogy nem fél használni azt a polgárok érdekeit szolgáló döntések kikényszerítésére. „Az unió demokratikus legitimációjának és átláthatóságának az EP a fő letéteményese” – hangsúlyozta Gurmai Zita.

Az EP több, a választások lebonyolításával kapcsolatos javaslatot dolgozott ki, amelyek közül Gurmai Zita az Európai Bizottság elnökjelöltjének közös kiválasztását emelte ki. A tervek szerint, minden európai szintű pártcsalád megnevezné a választás előtt, kit jelöl a biztosi testület élére. Az EP-képviselő szerint ez segítene jobban láthatóvá tenni a polgárok számára az európai pártok programja közötti különbségeket. Ezért reményét fejezte ki, hogy a tagállamok is partnerek lesznek az EU demokratikus működésének megerősítésében.

Gurmai Zita végül hangsúlyozta, hogy az EP-választások jelöltjei, illetve a mandátumot nyert képviselők tükrözni fogják a társadalom sokszínűségét is. „Az Európai Parlamentnek példát kell mutatni az esélyegyenlőség érvényesítésében is!” – zárta felszólalását a képviselő.