mszp.hu | Belföld
2023. június 14. 11:55

A jövő évi költségvetés a beteg emberek cserbenhagyásának a költségvetése

A jövő évi költségvetés a beteg emberek cserbenhagyásának a költségvetése
Gurmai Zita a szerdai parlamenti ülésnapon vezérszónoki felszólalásában elmondta, a kormány teljesen leépítette a magyar egészségügyi rendszert, ennek következményeit pedig a magyar emberek érzik nap mint nap a bőrükön, a jövőben pedig még kritikusabb lesz a helyzet. Az MSZP frakcióvezető-helyettese, országgyűlési képviselője szerint a költségvetés olyan, mint egy előre kitervelt bűncselekmény a magyar állampolgárok ellen.

Gurmai Zita felszólalását tények felsorolásával kezdte. Elmondta, a kórházi osztályok sorra zárnak be, hiszen a Fidesz a kormányzásával elűzte az orvosokat. Csak a tavalyi évben több mint 280 esetben állt le valamilyen kórházi osztály. A fővárosi Uzsoki Utcai Kórház tüdőgyógyászati osztályán 34-ből 20 ágyat megszüntettek. A Kalocsai Szent Kereszt Kórház

Telephelyen fel kellett függeszteni a csecsemő- és gyermekosztály, illetve a szülészeti ellátás működtetését szakorvoshiány miatt. Szolnokon, a Hetényi Géza Kórházban megszűnt a csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív ellátás. Ugyancsak Szolnokon pár hónappal később megszűnt a csecsemő- és gyermek kardiológiai ellátás is.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte, ezt mind a Fidesz okozta. Gurmai Zita folytatta az egyre égetőbb problémák bemutatását: folyamatosan nő a betöltetlen háziorvosi praxisok száma, jelenleg 621 van hazánkban. A fideszes kormányt megelőzően 600-zal több háziorvos volt Magyarországon, jelenleg pedig csak a házi gyermekorvosok száma csökkent 200 fővel. 

„Azt miért nem hirdeti a kormány, hogy éppen most veri szét az alapellátást, ami ellen a teljes szakma tiltakozik? Ez az átalakítás ugyanis azt jelenti, hogy a Fidesz-kormány távolabbra viszi a betegektől az ellátást!” – érvelt Gurmai Zita. Vitathatatlan továbbá, hogy a Fidesz-kormány csökkenti az emberek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését. 

A kormány az egészségügyi dolgozókat is nehéz helyzetbe hozza, hiszen azon orvosok helyére, akik nem írják alá az új ügyeleti szerződést, ott a rezidenseket kényszerítik arra, hogy ellássák az ügyeleti feladatokat.

Az MSZP Nőtagozatának elnöke a gyermekegészségügyről is beszélt. Kiemelte, hogy jelenleg több mint 100 ezer gyerek nem jut hozzá semmiféle háziorvosi ellátáshoz. Emellett 2016 óta duplájára nőtt a betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek száma. Emellett van olyan északkelet-magyarországi körzet, ahol 3 000 gyermek tartozik egyetlen pszichológushoz. Gurmai Zita felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fidesz hogyan beszélhet a gyermekek védelméről, miközben ilyen szinten lezüllesztette az ellátásukat.

A tragikus egészségügyi adatok bemutatását azzal folytatta, miszerint uniós szinten hazánkban halnak meg a legtöbben rákos megbetegedésben. 100 ezer emberből 325-en hunynak el daganatos megbetegedés következtében.

2010 óta a Fidesz-kormány több mint 5000 kórházi ágyat megszüntetett. Továbbá az is tény, hogy a kormány sokkal kevesebbet költ egészségügyi ellátásra, mint a többi uniós ország. Gurmai Zita elmondta, a kormány a magyar emberek egészségén spórol, ezért pedig a magyar nép az életével fizet. Ezt pedig a számok is alátámasztják, hiszen hazánkban halnak meg a legtöbben olyan betegségben, mely megelőzhető lett volna. A szakdolgozók hiánya mindeközben folyamatosan növekszik, hiszen nem kapnak tisztességes béreket, jelenleg ezért több mint 4500 szakdolgozó hiányzik az ellátásból.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, a magyar egészségügy tragikus helyzetben van, bármelyik pillanatban bekövetkezhet az összeomlás. Mindent figyelembe véve pedig döbbenetesnek nevezte, hogy a kormány tovább csökkenti a jövő évi költségvetésben az egészségügy finanszírozását. A kormány által benyújtott büdzsé nem számol az árakat felhajtó inflációval, az egészségügyi infláció 22 százalék körüli, a szolgáltatások díja pedig 14,3 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint az egészségügyi kiadások emelkedése sokszor az 1 százalékot sem érik el, ez a 20 százalékos egészségügyi infláció mellett pedig elképesztő. A kormány a gyógyszertámogatásokra is kevesebb pénzt szán, mint tavaly. Nemrég emelte a kormány a gyógyszerek adóját is 20, valamint 40 százalékkal, ennek következményeképp pedig tömegesen tűnhetnek el majd a gyógyszerek, hiszen a gyártóknak egyszerűen nem éri meg majd forgalmazni. A megmaradt gyógyszerek tekintetében pedig brutális drágulásra lehet számítani.

„Milyen sorsot szán Orbán Viktor a beteg embereknek? Ez egyszerűen felháborító, döbbenetes!” – hangsúlyozta Gurmai Zita. Hozzátette, a gyógyszertámogatások csökkentése tragédiákhoz vezethet.

Az alapellátás finanszírozása is csökkenni fog, az állam pedig július 1-től átveszi az eddig világszínvonalú védőnői hálózatot is. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint ezt, ahogy az eddig átvett területeket is tönkre fogja tenni a Fidesz. Ezt mutatja az is, hogy a védőnői rendszert is megfosztják a finanszírozás egy részétől. „Erre mondhatnánk azt, hogy a Fidesz kezében még az arany is sárrá válik!” – jegyezte meg Gurmai Zita.

Továbbá a járóbeteg-ellátás és a szakellátás területén is forráselvonás várható, hiszen a kormány korábban bevallotta, célja a járóbeteg-ellátás államosítása is.

„Összegzésképpen elmondható, hogy a 2024-es költségvetés szinte minden területen tovább rontja a magyar egészségügy amúgy is katasztrofális helyzetét” – foglalta össze az MSZP frakcióvezető-helyettese. A jövő évi költségvetésben nincs nyoma annak, hogy emelkedne az egészségügyben dolgozók vagy a szakdolgozók fizetése vagy a kormány bármit tenne a kórházi osztályok folyamatos bezárása megakadályozásáért. A Fidesz tétlenségével csak tovább nőnek a várólisták és tovább csökken az egészségügyi rendszer hatékonysága.

Gurmai Zita beszédét azzal zárta, miszerint a benyújtott költségvetés a beteg emberek cserbenhagyásának a költségvetése, olyan, mint egy előre kitervelt bűncselekmény a magyar emberek ellen, a kormánynak pedig szégyellnie kéne magát.

Kapcsolódó párttagok