mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2023. június 16. 14:25

A jövő évi költségvetési tervezet egy ócska és gagyi tákolmány

A jövő évi költségvetési tervezet egy ócska és gagyi tákolmány
A jövő évi költségvetés tervezete egy ócska és gagyi tákolmány, melyhez még javaslatokat sem érdemes komolyan tenni, hiszen komolyan vehetetlen. Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke, országgyűlési képviselője az ATV Start műsorában elmondta, a kormány elvesztette hitelességét mind nemzetközi, mind hazai szinten.

Vajda Zoltán elmondta, ő személy szerint mindent megtesz azért, hogy az uniós források megérkezzenek Magyarországra, hiszen ezek járnak hazánknak. Kiemelte, a kormánynak el kellene tudnia fogadni, hogy az uniós döntéshozók a támogatások folyósítását bizonyos feltételekhez kötik. Ezt úgy foglalta össze, hogy „legyen jogállam, legyen egy működő demokrácia és ne tessék ellopni a pénzeket”.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, ő személyes példákat is tudna mondani, hogy miket tesz és tett meg azért, hogy az uniós források megérkezzenek, azonban ugyanígy több mindent fel tudna sorolni, ami viszont azt támasztja alá, hogy a kormány miket tesz meg – költségvetési szinten is – hogy ne kapja meg hazánk a támogatásokat. Ilyen például az is, hogy a kormány ismét nyáron akarja elfogadtatni a jövő évi büdzsét, annak ellenére, hogy az Unió leszögezte, nem tartja helyesnek ezt.  Továbbá ilyenek az extraprofit adónak „csúfolt” különadók is, melyben az Európai Bizottsággal megegyezett a kormány, hogy kivezetik ezeket, ennek ellenére nemhogy kivezetnék, emelik a mértéküket. Vajda Zoltán példaként mondta azt is, hogy Lázár János 270 leálló projektről beszél, valamint Nagy Márton szavait is idézte, aki azt mondta, hogy fel kell készülni arra is, hogy az uniós pénzek nélkül is kell tudni működnie a gazdaságnak.

Vajda Zoltán elmondta, a kormány minden tettével a magyar embereket kínozza. Az elmúlt 13 évből pedig az látszik, hogy a kormányzat időről időre keres újabb és újabb ellenséget magának, jelenleg Brüsszel és az EU az elsőszámú ellenség a kormány szemében. A felmérések szerint azonban a magyar emberek túlnyomó többsége a kormány Brüsszel elleni propagandáját nem hiszi el, a Költségvetési Bizottság elnöke szerint ettől függetlenül a kormányzat propagandagépezete, amikor beindul, könnyen lehet, hogy többek megítélését megváltoztatja.

A héten tartották a parlamenti vitát a költségvetésről, Vajda Zoltán elmondta, sok észrevételt és kritikát fogalmaztak meg a költségvetés-tervezettel kapcsolatban, azonban érdemi javaslatokat nem is érdemes tenni, hiszen a költségvetés egy „ócska és gagyi tákolmány”. A kormány pedig szándékosan nyújtja be ismét nyáron a költségvetést, a végleges büdzsének várhatóan semmi köze nem lesz a most benyújtotthoz. A szocialista országgyűlési képviselő szerint az oldalszámokon kívül semmi más nem stimmel a költségvetésben, „lottószámok” vannak a büdzsében. Így pedig nem lehet komolyan venni azt, nem is lehet hozzá érdemben javaslatot tenni.

A kormány hiteltelensége miatt pedig a magyar embereknek kell megfizetni a kamatot az államadósságra, ezt pedig mindenki a saját bőrén érzi. A hiteltelenséget pedig az is alátámasztja, hogy Vajda Zoltán egy éve a Költségvetési Bizottság elnöke, ez idő alatt pedig egy költségvetést kellett volna feldolgoznia, ezzel szemben már a harmadik van előtte.

Vajda Zoltán elmondta, az, hogy a közösségi médiában is foglalkozik a közgazdasággal és edukáló célú tartalmat készít azért fontos, mert így olyan gazdasági és politikai kifejezéseket és fogalmakat tud tanítani a fiatalabb generációnak, amiket egyébként nem ismernének meg. Hozzátette, a kormánynak ez is a célja, hogy a fiatalok már ne is értsék, hogy miről van szó a politikában. 

A pedagógus-státusztörvény ellen tüntetéssel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg olyan diákok is tüntetnek a tanáraikért, akiket már nem is érint közvetlenül a törvénymódosítás, ez pedig a társadalmi szolidaritás szép esete. „Arcátlanságnak” nevezte, hogy a kormány a tanítás utolsó napjaira időzítette a státusztörvény tárgyalását, a ballagások és a bizonyítványosztások idejére.

Azt, hogy a KRÉTA-rendszeren keresztül a szülők az állampapír vásárlására buzdító üzeneteket kaptak, „borzasztónak” nevezte. Továbbá azt sugallja, hogy nagyon nagy baj van az államadósság finanszírozásával, riadalmat kelt a lakosság körében az, hogy a kormány ennyire erőlteti az állampapír vásárlást.

Kapcsolódó párttagok