MTI/mszp.hu | Belföld | ATV választás 2014
2013. november 24. 22:00

A jövő évi választás népszavazás lesz Orbán Viktorról

A rendszerváltozáskori szavazáshoz mérhető nemzeti sorskérdésnek nevezte a 2014-es választást Mesterházy Attila az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este. "Úgy is mondhatnám, hogy népszavazás lesz Orbán Viktorról" - fogalmazott az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Az MSZP-n belül nincsenek olyan hangok, amelyek szerint nem lehet megnyerni a 2014-es választásokat, "ezt a táblát" sokan kívülről próbálják "a nyakukba akasztani" - felelte a politikus a műsorvezető kérdésére. Ilyen három év után nincsen olyan épelméjű politikus a Magyar Szocialista Párton vagy az Együtt-PM választási szövetségen belül, aki ne győzni akarna. Ha még négy évig ez a kormány marad, akkor olyan visszavonhatatlan károkat fognak okozni az ország számára, amelyeket nem lehet megjavítani - tette hozzá.

Mesterházy Attila közölte: a demokratikus ellenzéki oldalon annyiféle párt és kezdeményezés van, annyiféle társadalmi támogatottsággal, hogy emiatt effektíve nem valósítható meg a teljes ellenzéki összefogás. Megismételte, jó lenne, ha a szavazólapokon csak három, egy fideszes, egy jobbikos illetve egy, a demokratikus összefogás által állított jelölt indulna. Miután viszont ötszáz aláírás összegyűjtésével bárki elindulhat, ennél jóval több jelölt lesz, ami miatt a kormányváltást akaró szavazók között is lesz lemorzsolódás, hiszen nem csak az összefogás jelöltjeit, hanem másokat is választhatnak - jegyezte meg.

Ha mindenki egyetért abban, hogy Orbán Viktor leváltása a legfontosabb, akkor a Demokratikus Koalíciónak miért kellene olyan budapesti körzetekben elindítani az ismert politikusait, amelyekben egyébként az MSZP-nek jó esélye lenne a győzelemre - válaszolt kérdéssel egy felvetésre. Hozzátette: véleménye szerint kevés esély van arra, hogy a DK képviselőjelöltjei egyéni körzetekben megverjék az MSZP és az Együtt-PM által támogatott politikusokat. A pártelnök megjegyezte, ebben az esetben viszont fennáll annak a veszélye, hogy jelöltjeik kiütik egymást, miközben a "Fidesz röhöghet rajtunk", de ettől "nem kerül be a DK a parlamentbe, ettől nem kerül be az LMP a parlamentbe".

Mesterházy Attila azt mondta, ha valaki csak arra hajt, hogy átlépje az ötszázalékos küszöböt és bejusson a parlamentbe, annak mindegy, hogy más pártok mögött álló szavazókat von el, vagy az aktív bizonytalanokat szólítja meg. A politikus azt kérte, hogy a demokratikus ellenzéki pártok ne egymás választóinak "elcsaklizására hajtsanak", hanem próbáljanak kinyúlni a bizonytalan szavazók irányába, és onnan bevonni azokat, akikre szükségük van.