mszp.hu | Belföld | parlament
2015. október 26. 18:35

A jövő kiárusítása az állami földek eladása - Országgyűlés

A vidék elárulása, a 83-as főút, a vízügyi dolgozók bére, a kéményseprők, a Quaestor-ügyről, Mészáros Lőrinc újabb sikere és a tanyákon élők. Ülésezett a parlament.

A jövő kiárusítása az állami földek eladása

Harangozó Gábor napirend előtti felszólalásában elmondta, a vidék elárulásának és a jövő kiárusításának tartják az állami földek eladását.

Mint mondta, a kormány ki akarja árusítani az utolsó lehetőséget, amivel be lehetne avatkozni a mezőgazdaság működésébe, abba a káros folyamatba, amivel az uniós támogatáspolitika a kevésbé munkaigényes növények termesztésére ösztönöz.

Azon véleményének is hangot adott, hogy a kormány néhány haver kezébe akarja juttatni a földeket.

Mikor készül el a 83-as út életveszélyes szakaszának felújítása?

Gőgös Zoltán a 83-as főút Győr és Pápa közötti részének rekonstrukciójára kérdezett rá, arra volt kíváncsi, hogy mikorra készül el az általa életveszélyesnek ítélt útszakasz burkolatcseréje.

Hiányolta az erre szolgáló forrásokat. Mi lesz a vízügyesekkel?

Gúr Nándor arra volt kíváncsi: a reorganizációs program keretei között hogyan alakul a vízügy területén dolgozók bére, mire számíthatnak munkájuk szervezésében?

Mire számíthatnak az emberek a kéményseprés területén?

Heringes Anita magasnak ítélte a szén-monoxid szivárgások arányát és rossznak tartotta a kémények állapotát. Szerinte a kormány szétverte a szolgáltatásokat. Azt kérdezte, mikor hallgatják meg a szakmai kritikákat és hagyják dolgozni az ágazatot.

Hová lett az újpestiek pénze?

Horváth Imre az újpesti önkormányzat Quaestornál vásárolt kötvényeire kérdezett rá. Mint elmondta, kétmilliárd forintnyi, névre szóló betétet helyeztek el a cégnél, az összeget a kerület nem kapta vissza. Azt kérdezte: jogszerűen várja-e az önkormányzat a pénzét? Mikor kaphatja meg azt?

Mészáros Lőrinc lehet a földértékesítés legnagyobb nyertese

Bangóné Borbély Ildikó szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és vállalkozásai lehetnek a kormány földértékesítési programjának a legnagyobb nyertesei. A sajtóhírek szerint a polgármester közel egymilliárd forint értékű földvagyonhoz juthat hozzá - mondta.

A tanyákon élők nem számítanak?

Heringes Anita arra hívta fel a kabinet figyelmét, hogy a belsőnyíri tanyavilágból szinte lehetetlen eljutni Kecskemétre, mióta megépült a várost elkerülő út. A hatóságok nem tudják megoldani, hogy az útról balra is lehessen kanyarodni - mondta, jelezve, hogy kerékpárral, gyalog és tömegközlekedéssel is lehetetlen erre közlekedni.