mszp.hu | Belföld
2020. július 29. 01:49

A jövő nemzedékeinek Balatonjáról van szó!

A jövő nemzedékeinek Balatonjáról van szó!
Az MSZP népszavazási kezdeményezésével a természetes vizek és a Balaton körüli lenyúlásokat akarja megállítani, hiszen „a jövő nemzedékeinek Balatonjáról van szó” – mondta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója és budapesti elnöke kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Én hiszek benne - teljesen biztos vagyok benne, hogy vagy így, vagy úgy, meg fogjuk ezt akadályozni” jelentette ki.

Azt mondta: minden más ellenzéki politikai erő „valamilyen módon beleállt ebbe a történetbe”, aminek az MSZP a népszavazási kezdeményezéssel az élére állt, így az valójában nem az MSZP-ről, az ellenzékről, de még csak nem is a kormány-ellenzék küzdelméről szól, „hanem a burzsoázia, az oligarchák kontra magyar nemzet, magyar nép, az egész ország” közötti küzdelemről.

Azt mondta: 30 napon belül kiderül, átmennek-e a Nemzeti Választási Irodában kedden leadott népszavazási kérdések. Ha igen, „akkor gőzerővel elkezdjük” az aláírásgyűjtést – mondta Molnár.

Hozzátette: biztos benne, hogy a szükséges 200 ezernél jóval több aláírást tudnak gyűjteni, hiszen a kezdeményezést az országnak azokon a részein is nagyon lelkesen írják alá, ahol „nemhogy Balaton, de még Velencei-tó, Tisza-tó és Fertő tó sincsen”.

„Ezt egy előválasztásnak is lehet majd tekinteni” – jegyezte meg.

Elmondta: igyekeztek a kérdéseket úgy megfogalmazni, hogy azokat ne lehessen visszadobni, ezért kihagyták az önkormányzatok kártalanítására vonatkozót, mert azzal „nagyon megkönnyítenénk a hatalom dolgát”: arra hivatkozhatna, hogy költségvetési tételekről, adóbevételekről nem lehet népszavazást tartani.

A benyújtott kérdések tehát arra irányulnak: a szabad tavak melletti, köztulajdonban lévő strandok ne legyenek fizetősek, maradjanak szabadstrandok, és elidegenítési tilalmat, változtatási és építési tilalmat rendeljenek el rájuk.

„Természetesen a nem strandokra ez nem vonatkozik” – emelte ki, tehát ez nem jelentené, hogy a fejlesztéseket tejesen megakadályoznák a Balatonnál vagy a Velencei-tónál. Másrészt, mint ahogy a tengerben is ingyen lehet fürödni, de más szolgáltatásokért fizetni kell, „ha kürtőskalácsot szeretnénk, sört, meg virslit, meg jégkrémet, meg nosztalgiát, akkor azért fizetni kell, ez természetes” – mondta.

Kiemelte: bár a kormánykommunikáció célja a fejlesztések és a minőségi turizmus reklámozásával az, hogy elfedje, hogy Fidesz-közeli vállalkozók nyúlják le a strandokat, az építési telkeket és a kempingeket, a népszavazással „az értelmes fejlesztéseknek nem szabunk gátat”.

Azt javasolják viszont, hogy az önkormányzatokat az államnak kártalanítania kelljen a kieső bevételért, ami „simán bele fog férni az állami költségvetésbe” „egy kicsit kevesebb lóvasút, lówellness, fölösleges stadion és egyéb pénzszórás kárára”.

„Biztosak vagyunk benne, hogy nem az önkormányzatok lesznek a vesztesei ennek”, „nem velük szemben pozicionáltuk” – mondta.

Szimbolikusnak nevezte azt a közmegegyezést, hogy a Balatonnál „szegények és gazdagok is nyaralnak”, „hogy a kis törülközőjével egy család bemehessen és letehesse a hűtőtáskáját”.

„Elképesztőnek” nevezte a Velencei-tónál történteket, ahol a fejlesztések miatt a polgármester és a helyi lakosok között éles viták alakultak ki.

Azt ígérte: az MSZP, más ellenzéki pártokkal együtt, ott lesz pénteken és szombaton a Velencei-tónál, Gárdonyban és Agárdon, hogy ráirányítsa a reflektorfényt a történtekre.

„A végére járunk, hogy mi zajlik ott” – jelentette ki.

Kapcsolódó párttagok