2012. január 25. 18:58

A jövőnk, a tisztességünk van veszélyben

Schmitt Pál doktori címe már nem csak egy doktori cím. Sokkal több annál: jelkép, Magyarországról kialakított vélemény, új generációink erkölcsi értékrendjének egyik alapja. Ezért ezt a plágium ügyet nem lehet elbagatellizálni. Az MSZP azonnali intézkedést vár a vizsgáló bizottságtól, mivel Magyarország tekintélye, tisztessége forog veszélyben.

A Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottsága március 28-ig készíti el mindenre kiterjedő jelentését, amelyben az egyetem kérdéseire válaszolnak. Az MSZP nem igazán érti, miért kell ezzel két hónapot eltölteni, de nem kíván beleszólni az egyetem munkájába. Mindenesetre szeretnénk hangsúlyozni, hogy a feladat rendkívül fontos, ezért minél gyorsabb döntés szükséges.

Kicsit talán ellentmondásosnak tűnik, de a döntésben nem lehet különbséget tenni doktori cím és doktori cím között, miközben semmiképpen nem szabad megfeledkezni arról, hogy Magyarország jövője a tét.

Ugyanis Schmitt Pál ma már nem csak egy ember, hanem Magyarország köztársasági elnöke, azaz legfőbb méltósága, ha úgy tetszik az első polgár. Ilyen illetőségében példakép, jelkép, minta a nemzet, a társadalom számára. Amennyiben csak a legcsekélyebb jele is megállapítható annak, hogy Schmitt Pál nem jogosan szerezte meg doktori címét, akkor ezt haladéktalanul közölni kell a nemzettel és megfosztani a doktori címétől az elnök urat, illetve posztjáról azonnal le kell mondania. Magyarországnak nem lehet olyan elnöke, aki csalással szerzett bármilyen méltóságot, ilyen mintát nem állíthatunk a nemzetünk elé. Arról nem beszélve, hogy Magyarország nevében nem tárgyalhat olyan személy, aki csalás gyanújával vádolható.

Az MSZP elvárja, hogy amíg nem derül ki az igazság, addig Schmitt Pál ne írjon alá semmit, ne tárgyaljon senkivel, semmilyen ügyben ne intézkedjen.

Az MSZP nagyon reméli, hogy a Semmelweis Egyetem jelzése, miszerint az elmúlt évekből nem emlékeznek olyanra, hogy valakit megfosztottak volna doktori címétől nem valamiféle előzetes mentegetőzés akar lenni. Mindenesetre reméljük, hogy a nagytiszteletű grémium számára nem szükségeltetik két hónap, hogy eldönthessék egy dolgozatról, hogy megérdemli az elismerést, vagy sem.

Az MSZP tisztességes, következetes, részrehajlás nélküli, de minden részletre kiterjedő vizsgálatot és gyors döntést vár el az illetékesektől.

Szanyi Tibor,
az MSZP elnökségének tagja,
országgyűlési képviselő