A jövőnk visszavétele a tét - Mesterházy Attila írása a héten

Fele igaz csak a tündérmesének: a mese. Élénkülő növekedés, bővülő foglalkoztatás, emelkedő reálbérek, egyensúlyi költségvetés, csökkenő adósság - ezeket harsogja a kormány. Valójában egy szó sem igaz az egészből. A realitás ellenáll a kormányzati nagyotmondásnak.

Növekedés? Európában is párját ritkító recesszió van helyette. Orbánék a 2011-es konvergenciatervben 3 százalék feletti növekedést vártak a 2011-2013 közötti évek mindegyikére. De még a tavalyi év tavaszán is azt gondolták, hogy 2012-ben minimális növekedés lehet. A valóság: 2012-ben -1,7százalékos változás. Az utolsó negyedévben brutális, 2,7 százalékos volt a visszaesés. Az országot újraiparosítani akaró kormány 7,6 százalékos ipari recessziót hozott összedecemberre. A mezőgazdaság szintén alulteljesített.

Lehet ezért okolni az aszályt, meg az európai folyamatokat, de ez megint csak hazugság. Aszály volt máshol is. Európa gazdasági teljesítménye kétségkívül romlott 2012-ben, de a miénk sajnos elmarad az európai átlagtól. Mi több, Magyarország egyre inkább lemarad már a közép-európai régiótól is. E riasztó, a jelenünket és jövőnket egyarántveszélyeztető fejleményeket a kormány katasztrofális gazdaságpolitikája okozza. Az agyon adóztatott vállalkozások és háztartások moccanni is alig bírnak.

Bővülő foglalkoztatás, emelkedő reálbérek? Cinikus tréfa csupán. Többen dolgoznak, ha beszámítjuk a közfoglalkoztatást. De a reálbérek csak akkor emelkedtek, ha abba meg nem számítjuk bele a közfoglalkoztatást. Az igazság az, hogy a piaci munkahelyek száma csökken. Közmunkátmeg többen végeznek, csakhogy egyre rövidebb ideig és egyre kevesebb pénzért. 2013-ban már csak 5 hónapos közmunka-projektek lesznek, napi 6 órában. A szégyenteljesen alacsony 47 ezer forintos jövedelem helyett 39 ezerért. Ez egyszerűen kegyetlenség.

Egyensúlyi költségvetés? Orbán Viktor és Matolcsy György a 3 százalék alatti hiánnyal büszkélkedik a leggyakrabban. Látszatra igazuk van, csakhogy a nyugdíjvagyon elrablása nélkül ez lehetetlen lett volna. E vagyonnak már alig van meg az ötöde. A többi pénzt adósságcsökkentésre és folyó ügyekre szórta el a kabinet. Az időskori biztonságra gyűjtött megtakarításokat két év alatt porrá égették.

A költségvetés iszonyatos pénzeket juttat a legmagasabb jövedelmű keveseknek, minden látható növekedési hatás nélkül. Közben a kormány lehetetlen helyzetbe hozta azegészségügyet, a közoktatást, a felsőoktatást, a kutatást, a fejlesztést, vagyis a hosszú távú növekedés lehetőségét kínáló területeket.

Csökkenő adósság? A kormány korábbi nagyhangú tervei szerint az adósságrátának mostanra már 70 százalék alatt kellene lennie. Ehhez képest 78 százalék, és a trend növekvő. A forintadósság különösen nagyot ugrott, de október óta a devizaadósság is újra emelkedik. Az egy dolog, hogy a kormány hazudik, amikor az adósság elleni küzdelem egyre nevetségesebb győzelmi jelentéseit közreadja. Nagyobb gond, hogy eszerint a semmire ment el az emberek nyugdíj-megtakarítása, s hogy az egész Orbán-Matolcsy-féle megszorítás teljesen értelmetlen. Ahogy nem alapoz meg növekedést, úgy nem mérsékli az adósságot sem.

Az unortodox rezsim megbukott. A mi dolgunk, hogy felkészüljünk a fordulatra. Az MSZP programja igazságos adórendszerről, a vállalkozások segítéséről, energia- és háztartásbarát közszolgáltatásokról, megerősített oktatásról és egészségügyről szól. Nem ígérünk csodát és nem beszélünk a levegőbe. De akármilyen nehéz is lesz, az emberekkel együtt visszavesszük a Fidesz által elrabolt jövőt.