Népszava
2012. augusztus 25. 14:17

"A józan észnek még van némi esélye"

Nem demokratikus felfogású az a párt, amelyik bármely állampolgárt elzárna választójoga gyakorlásától - állítja Molnár Zsolt.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke szerint még nem lefutott meccs az előzetes választási regisztráció, a "feliratkozás" bevezetése, az MSZP minden létező fórumon küzdeni fog a választójog korlátozása ellen.

- Milyen nyitvatartási idővel működnek azok a választási irodák, amelyekben a miniszterelnök-helyettes szavai értelmében "fel kell majd iratkozni" a választásokon való részvételre?

- Hivatali ügyfélfogadási idővel, ami rettenetesen megnehezítené az állampolgárok számára a választási regisztrációt. Gyakorlatilag képtelenség lenne lebonyolítani az úgynevezett "feliratkozást" ezekben az irodákban, hiszen a távolságok is problémásak, nincs minden magyar választópolgárnak ideje, pénze és energiája arra, hogy eljusson ezekbe a hivatalokba. Így ez már önmagában ellentmond annak, hogy a kormány mindenki számára lehetővé tenné a feliratkozást. De nem is szívesen beszélek a részletekről, szerintem felesleges, mivel jelenleg az a feladatunk, hogy egyáltalán ne legyen regisztráció, feliratkozás, vagy bárhogy is nevezzék.

- De mitől gondolnák meg magukat a kormánypártok?

- Minden létező fórumon küzdünk a választójog korlátozása ellen. Bárhogy is nevezik ugyanis ezt a cenzust, az Orbán-kormány terve alkotmányellenes; ellentétes az európai normákkal; hatályos nemzetközi szerződéseinkkel, a Velencei Bizottság ajánlásaival, de még a magyar "alaptörvénnyel" is tehát mindennel, ami a jogállam alapja. De a józan észnek is ellentmond, hiszen van megfelelő népesség-nyilvántartás, ami nagyon jól működött az elmúlt 20 évben. Ebben kérdésben az ellenzék is egységes, és nemcsak a demokratikus parlamenti pártok, hanem a civil társadalom, a szakértői világ is, elég csak a volt államfő nyilatkozataira gondolni. Épp ezért lehet eredményes harcot vívni, hiszen ez a teljes magyar társadalom ügye, mindenkit érdekel, és gyakorlatilag nincs olyan, aki ezt a tervet védené. A Nézőpont Intézet, amely köztudottan nem áll messze a jelenlegi kormánytól, 70 százalékos elutasítottságot mért ebben a kérdésben. Aki ebből nem ért, az nem alkalmas a kormányzásra.

- Magyarán a Fidesz elkötelezett hívei is negatívan ítélik meg a feliratkozás tervét?

- Így van. Ezzel együtt persze láttunk már olyat, hogy a közhangulattal szemben is működött a Fidesz-szavazógép. Ilyen értelemben a kormánypártok képviselőinek lelkiismeretén múlik, hogy megnyomják-e a gombot Orbán Viktor utasítására, vagy sem.

- Navracsics Tibor azt is mondta, egyéni képviselői indítvány formájában fogják benyújtani a választási eljárási törvényt, mert szerinte ez az Országgyűlés dolga. Nem inkább a közhatalom forrásáról, a választópolgárokról van szó?

- Ez is mutatja a felfogásbeli különbséget a jelenlegi kormánypártok és az MSZP között. Mi azt gondoljuk, hogy ez nem egy parlamenti többség pillanatnyi érdekeinek kérdése. A mindenkori választási rendszer sokkal szélesebb társadalmi konszenzust igényel, nem szabható az aktuális hatalom kedvére. Ez a törvény, az alkotmányt követően a társadalmi berendezkedés egyik legalapvetőbb jogforrása. Ilyen oktrojált, erőszakos rendszert, mint amit most át akarnak vinni, ennyire csökönyösen, ennyire csak a saját érdekeikhez ragaszkodva, elfogadhatatlan. Az utolsó pillanatig mindent el kell követni a feliratkozás bevezetése ellen. Navracsics kiszólása pedig egyértelmű jelzés: a Fidesz messze nem egységes az előregisztráció dolgában. Biztos vagyok benne, hogy sok képviselő ül a kormányoldalon is, aki nem szívesen politizálna úgy tovább, hogy hozzájárult milliók kirekesztéséhez a szabad választásból. Ezért is hiszek abban, hogy még nem lefutott ez a meccs, a józan észnek még van esélye.

- Először a határon túli választópolgárokkal, majd a tudatossággal próbálták megindokolni a feliratkozás szükségességét, újabban a külföldön élőket emlegetik. A jelenlegi kormánypárti érvekben érvényesülni látszik a józan ész?

- Ezek hamis indokok. A határon túliak a magyar választópolgárok egy jelentős kisebbsége, miattuk nem lehet a belföldi lakhellyel rendelkezőket is regisztrációra kötelezni. Ráadásul azoknak a külhoniaknak, akik az elmúlt egy-másfél évben tettek állampolgársági esküt, rendelkezésre állnak a nyilvántartáshoz szükséges adatai. Az pedig messze nem igaz, hogy a választói névjegyzék nem működik jól. Kitűnően működött eddig is, még a külföldön dolgozók nyilvántartása is, hiszen korábban is szavazhattak a tartózkodási helyükön. A választói tudatosság szempontjából pedig különösen nem lehet igaz a kormánypártok érvelése, hiszen annál nincs tudatosabb választói magatartás, mint hogy valaki az utolsó napig figyelje a politikai pártok küzdelmét, és a kellő mérlegelés alapján hozza meg a döntését.

- A kormánypárt szerint csak a választási szándékot kell kinyilvánítani a feliratkozáskor, nem pedig pártot választani.

- De a választási szándék kialakulásában is fontos szerepe van a választás előtti időszaknak. Annak eldöntésében, hogy valaki el akar-e menni vagy sem, fontos szempont a politikai kampány egésze. Semmi nem indokolja, hogy hónapokkal korábban kelljen egy ilyen döntést meghoznia, amikor még azt sem tudja, kik és milyen programmal indulnak a választáson.

- A regisztrációs kötelezettséggel tovább ront a kormánypárt azokon a kereteken, amelyeket tavaly teremtett az új választójogi törvénnyel?

- Igen, az eljárási szabályokkal nemcsak a választójog - határon túli és nemzetiségi szavazók esetében csorbuló - egyenlősége, hanem általánossága és titkossága is sérülhet, hiszen már az előregisztráció is a kormány ellenőrzése alatt lévő szerveknél zajlana. Akár választási irodáknál, akár önkormányzati jegyzőknél, akár kormányhivatalokban kellene feliratkozni, mindenképpen csak olyan helyen tehetnénk meg, ahol a kormánynak hatása van az adatokra. Nem lehet tudni, hogy ezeket az információkat ki és hogyan dolgozná fel, őrizné, vagy például nyilvánosságra kerülhetnének-e. Az sem lényegtelen, hogy akiket nem regisztrálnak, azok már nem is kapnának értesítést a választásokról, így sokakat teljesen kirekesztenének a közügyek gyakorlásából. A kormánypártok által eddig nyilvánosságra hozott elképzelések a világ összes demokratikus választási rendszerének alapelveit sárba tiporják.

- Ennyire fontos az eljárásjog?

- Természetesen. Noha már a választókerületek megállapításánál is durván beavatkozott a rendszerbe a Fidesz, ez még messze nem elég neki ahhoz, hogy teljesen a maga javára torzítsa a választási rendszert. A határon túli szavazatok leadásának módja, a feliratkozás, azaz a cenzus, óriási "lehetőséget" jelent számukra. Ezek olyan elemek, amelyekkel tovább lehet trükközni. Például úgy látszik, az a céljuk, hogy a belföldi választók minél kisebb része menjen el szavazni, miközben a határon túli magyaroknak minél nagyobb tömege. Mi ugyan nem értettünk egyet a külhoniak választójogával, de ha már van ilyen, akkor azzal nincs problémánk, hogy minél nagyobb létszámban vegyenek részt a választásokon. Ennek azonban meg kell teremteni a tiszta, legális feltételeit. A levélben szavazás azonban rengeteg legitimációs kérdést vethet föl, hiszen nem tudni, mi lesz erre a módszer. Például egy idegen állam postahivatalától függővé tenni a magyar választások tisztaságát, rendkívül problémás. Sérülhet a titkosság elve is, hiszen nem tudjuk, hogy valójában ki a feladója a levélnek, vagy hogy valóban titkosan, befolyástól mentesen szavazott-e a választópolgár.

- Ráadásul a külhoniak csak az országos listára voksolhatnak majd, amivel a hamisítás veszélye is fenyegetőbb.

- Pontosan. Már a szavazólap kikerülése és átadása is problémás, nemhogy az ottani kitöltés legalitása, illetve a levél visszajövetele. Eközben pedig azt látjuk, hogy belföldön a Fidesz célja az, hogy szűküljön a választásokon résztvevők köre. Lehetőség szerint csak a biztos pártválasztók mehessenek el, akiknek egy része már ma is szinte félelemben él. A kormánypártok célja az, hogy lehetőség szerint csak ők és a Fidesz fanatikus támogatói szavazhassanak. A bizonytalanok, vagy ahogy a kormánypárt képviselői szokták mondani, "a kocsmatöltelékek és vadbarmok" ne voksolhassanak. Ez elfogadhatatlan. Nem demokratikus felfogású az a párt, amelyik bármely állampolgárt elzárna választójoga gyakorlásától. Ezt, mint látjuk, még a közélet jobboldali fele sem tudja támogatni. Mi pedig főképp nem. Az MSZP alapvetően azt tartja szem előtt, hogy az emberek számára elfogadható, demokratikus, a minél magasabb részvételt lehetővé tévő választási rendszer működjön. Ehhez képest másodlagos, hogy az MSZP-nek ez kedvez-e, vagy sem.

- Azt mondja, a kritikáik nem abból fakadnak, hogy ma a Fidesz talán jobban el tudná vinni a támogatóit regisztráltatni, mint Önök?

- Nézze, amennyiben végül lesz feliratkozás, az MSZP van olyan erős szervezet és eltökélt párt, hogy mozgósítsa a választók többségét a regisztrációra. De az, hogy a magyar emberektől elvehetik-e a választójogukat, sokkal fontosabb kérdés, mint hogy valami épp jó-e egy pártnak, vagy sem. Ugyanez igaz a teljes választási rendszerre. Nekünk nem elsősorban az volt a bajunk a 106 új, a Fidesz által kialakított választókerülettel, hogy azok jelenleg nem kedveznének a baloldalnak, hanem az, hogy célzottan kedvez egy konkrét pártnak, a Fidesznek, valamint hogy irreális távolságok, rosszul meghúzott határok, és a választói akaratot torzító megoldások születtek. Csak az volt ugyanis a céljuk, hogy a saját javukra igazítsák a szabályokat. És most is ez érhető tetten.

- Egy kormánypárti politikus szerint épp a Fidesz járhat pórul a feliratkozással.

- Valóban nem lehet tudni, hogy a feliratkozás végül kinek fog kedvezni. De az biztos, hogy ha jogvesztéssel jár a regisztráció elmulasztása, akkor sokan nem tudnak majd elmenni voksolni, ez pedig minden demokráciában gondolkodót sért. Az alacsony választási részvétel mindig annak kedvez, akinek hatalmas médiafelülete, elkölthető milliárdjai vannak arra, hogy mozgósítsa a saját bázisát - azaz jelen esetben a kormánypártnak. Egyszerű matematikai összefüggés, hogy a mára leszűkült bázisuk mást ér 70, illetve 40 százalékos részvételnél. A Fidesz abból indul ki, hogy a saját támogatói, akiket a maga módszereivel - listákkal, különböző mozgósítási technikákkal, médiával - el fog tudni vinni a szavazófülkéig, egy alacsony választási részvételnél sikeres lehet. Minél magasabb a részvétel, annál kevesebbet ér a tábora. Persze az is könnyen előfordulhat, hogy a fagyi visszanyal, az emberek kiábrándultsága aktív tiltakozássá fejődik, és tömött sorban fognak feliratkozni. A kormánypártokon kívül ugyanis nyilván valamennyi politikai erő a legszélesebb társadalmi részvételben lesz érdekelt és ezért fog kampányolni.

- Így azonban, ahhoz képest, hogy a Fidesz egyfordulóssá tette a választást és "meg akarja kímélni" az embereket a politikai kampányoktól, megduplázza annak idejét?

- Pontosan. Ezzel 2014-et egy permanens kampányévvé teszik, hiszen fölmerül a kérdés, hogy lesz-e feliratkozás az európai parlamenti és az önkormányzati választásoknál is. Ugyanis 2014-ben három választás lesz, és ha ezek mellé tesszük a feliratkozási kampányokat is, akkor a Fidesz gyakorlatilag kampány-országgá változtatja hazánkat. Ráadásul ez a költségek tekintetében is horribilis összegekre fog rúgni, míg az apátia akár fokozódhat is a folyamatos politikai harctól.

- Tehát a Fidesz retorikája és cselekvése közötti szakadék látszik a regisztráció kérdésében?

- Így van. Bort isznak, vizet prédikálnak.

- Mik a tapasztalatok az időközi kampányokon, ezt a különbséget érzékelik a választók is?

- Jelenleg hat helyen készülünk időközi választásokra; Hódmezővásárhelyen, Dunaföldváron, Sopronban, Dabason, Baján és Tiszavasváriban. Mindenhol mások a körülmények, de az egyformán látszik, hogy az embereknek elegük van a kormányból. Kiábrándultak, azok a várakozások, amelyeket 2010-ben a Fidesszel szemben támasztottak, gyakorlatilag mind köddé váltak. De azt is látni kell, hogy még mindig nagyon erős az apátia. Az időközi választások mind 20-25, legfeljebb 30 százalék körüli részvétellel zajlanak, tehát csak egy szűk kisebbség vesz részt. Épp ezért továbbra sem szabad alábecsülni a Fidesz-KDNP szövetséget, mert a rengeteg fizetett aktivistájuk és a politikai lekötelezettek mindent elkövetnek azért, hogy a jelentősen összezsugorodott, ám még mindig eltökélt támogatói bázisukat elvigyék az urnákhoz. Ebből már most is látszik: minél alacsonyabb a részvétel, annál könnyebb a Fidesz dolga

- A bizonytalanok továbbra sem fordulnak az ellenzéki pártok, így az MSZP felé?

- Dehogynem, egyre többen fordulnak hozzánk. Ma még ugyan rendkívül kiábrándultak az emberek, de nem elsősorban belőlünk, hanem a teljes politikából. Épp ezért a mi feladatunk az, hogy bemutassuk ezeknek az időközi választásoknak a jelentőségét, hogy újra hitet adjunk a demokráciában, hogy a választók felismerjék, igenis van beleszólásuk a saját életükbe. Például Hódmezővásárhelyen "csak" polgármestert választanak a helyiek, miközben masszív fideszes képviselő-testület működik. De akkor is látni kell, hogy ez nemcsak arról szól, ezt az egy polgármesteri tisztséget ki nyeri el, hanem hogy ezáltal meg lehet üzenni a hatalomnak: elég volt. A helyi ügyek nem válnak el az országosoktól, egy megye, vagy egy település nem tud úgy fejlődni, hogy közben az ország folyamatosan süllyed. Az MSZP-n belül sincs olyan, hogy egy önkormányzati választás csak egy helyi közösség ügye lenne. És eközben nálunk példátlan szolidaritás alakult ki 2010, a katarzist okozó vereségek óta, ezért a szocialista aktivisták mindegyik időközi kampányban, az ország minden részéről mennek segíteni a helyieknek.

- Tehát időközben a párt is formálódik?

- Így van. Egyre jobb közösséggé válik. 2010 olyan sokkot okozott az MSZP-ben, amelyet talán mostanra sikerült kiheverni. Új időszámítás kezdődött az MSZP történetében és elérkeztünk ahhoz, hogy miután a kormány és a Fidesz leamortizálta a 2010-es támogatottságát, valódi alternatívát mutathatunk. Nem kérdés, hogy ebben a párt újonnan választott elnökségére, és a pártelnökre is óriási feladat vár, de azt gondolom, hogy jó úton járunk.

- Ezek szerint az MSZP önállóan képzeli el a következő választást?

- Teljesen világos, hogy könnyebb lenne egy széleskörű összefogással leváltani a jelenlegi kormányt. Ma sem az MSZP a gátja ennek. Alapvetően mindig a szocialista pártot teszik felelőssé, hogy vajon sikerül-e ez, vagy sem, pedig az MSZP mindig is nyitott volt ebben a kérdésben, széles összefogást igyekszünk létrehozni a demokratikus erők között. Azt kell mondanom, a másik demokratikus parlamenti párt, az LMP az, amely sajnos ettől mindig elhatárolódik. Amennyiben pedig az együttműködés mások konokságából nem jön létre más pártokkal, létrehozzuk majd a civil társadalommal, a választók többségével, és nem tesszük föl a kezünket, nem állunk félre. A választóknak akkor is látniuk kell, hogy a jelenlegi kormány bizony leváltható, s mi képesek is vagyunk erre, akár önállóan is. Könnyebb persze az első út, ahhoz azonban bizalom kell a partnerek között, ami jelenleg még nincs meg.

- Ma a legtöbb választási szakértő - például Szigetvári Viktor és Vető Balázs, a Haza és Haladás Alapítvány tanulmányában - az ellenzéki pártok és mozgalmak összefogásban hisz, abban látja az egyetlen kormányváltási lehetőséget. Önök miben hisznek?

- Ahogy mondtam, az MSZP is az ellenzéki összefogásban hisz. Értékes megállapításokat tesznek a Szigetváriékéhoz hasonló tanulmányok, de azt gondolom, hogy ezek az összefüggések előttünk már korábban is ismertek voltak. A 2014-es választás először is arról fog szólni, hogy az emberek kívánják-e tovább Orbán Viktor kormányzását, vagy sem. Történt már ilyen 2010-ben, amikor sokkal méltányosabb és professzionálisabb kormányzás után is az határozta meg a választást, hogy akarták-e még a Gyurcsány Ferencet, vagy általában a szocialistákat a választópolgárok. Azt gondolom, 2014-ben hasonló lesz a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a szocialista kormányzással szemben 2010 óta ténylegesen, évről évre romlik az emberek életszínvonala. Lassan minden második ember szegénysorban él hazánkban. Meggyőződésem, hogy váltóhangulat lesz, így mind a 106 egyéni körzetben jó eséllyel indul majd az MSZP, illetve az összefogásjelöltje és le lehet váltani a jelenlegi hatalmat. Azt is nagyon fontosnak tartom ugyanakkor, hogy nem indulatból vagy valamilyen revánsvágyból kell leváltani a kormányt, hanem azért, mert csődbe viszi, az emberek számára élhetetlenné, jövőkép nélkülivé teszi hazánkat. A magyar társadalom nem a Fidesz hideg polgárháborújának folytatására vágyik, nem újabb lövészárkok ásására, hanem szociális biztonságot teremtő, kiszámítható, demokratikus, konszenzuson nyugvó Magyarországra.

A legrázósabb fideszes ötletek

- Előzetes választási regisztráció határidővel, melynek elmulasztása jogvesztéssel jár
- A kormány által felügyelt hivatalokban történő vagy éppen válaszleveles feliratkozás
- Az előregisztráltaknak kötelezővé tett részvétel, melynek elmulasztása eltiltással
járhat
- A levélben történő szavazás lehetővé tétele a határon túliak számára
- Egyéni képviselői indítványként benyújtott választási eljárási törvény, az egyeztetés megkerülése