MTI/mszp.hu | Belföld | kerítésé
2015. szeptember 11. 14:22

A józanság politikáját kell követni

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a józanság politikája azt követeli, hogy legyen közös európai határvédelem, közös európai menekültügyi szabályozás, és a menekülteket igazságosan osszák el a tagállamok között, de emellett arra is figyelmet kell fordítani, hogy békét teremtsenek azokban az országokban, ahonnan az emberek elmenekülnek. 

Tóbiás József pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a kormánynak változtatnia kell az elmúlt nyolc hónapban követett politikáján. Szerinte nincsenek csak jobb-, vagy csak baloldali válaszok a probléma megoldására, józannak kell maradni.

Szóvá tette, hogy Magyarország semmilyen segítséget nem fogad el a közös európai határok védelméhez. Emlékeztetett arra, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a napokban tett javaslatot arra, hogy Olaszország és Görögország mellett az EU segítse meg Magyarországot is.

Tóbiás József szerint mára világosság vált, hogy a kormány intézkedései nem segítettek a válság, a probléma megoldásában.

Hozzátette: a jogszabályok betartása és a menekültekkel való emberségesség nem zárja ki egymást. Hosszú kilométereket tesznek meg az ideérkező emberek, hogy életüket mentsék, és Magyarországról nem alakulhat ki olyan kép, hogy "rugdossuk, verjük őket, hogy méltatlan körülmények között tartjuk őket", miközben ők csak átutaznának Magyarországon - fogalmazott.

A politikus, utalva a 26 évvel ezelőtti határnyitás évfordulójára, közölte, Magyarország akkor - felismerve a történelmi folyamatokat - hozzájárult Németország, majd Európa egyesítéséhez.

Kovács László, az MSZP volt elnöke, akkori külügyi államtitkár azon véleményének adott hangot, hogy Magyarország 26 éve ugyanúgy a világsajtó figyelmének középpontjában volt, mint most, csak más előjellel, akkor pozitívan írtak az országról, míg ma negatívan.

Hozzátette: a határnyitás - Németország újraegyesítése mellett - ahhoz is hozzájárult, Magyarország megítélése rendkívül pozitívra változzon.

A Horn-kormány külügyminisztere szerint több tényező vezetett ahhoz, hogy ma Magyarország negatívan szerepel a nemzetközi sajtóban. Ide sorolta a többi között Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát a Charlie Hebdo francia lapnál történt merénylet után, a menekültügyben tartott, szerinte irányított nemzeti konzultációt, a bevándorlásellenes plakátkampányt, a kerítésépítést.

Kovács László a kerítésépítésről azt mondta, egészen más lett volna az optikája, ha a kormány azt emelte volna ki, hogy azért van kerítésre szükség, hogy a hivatalos határátkelőkhöz terelje az országba érkezőket.