mszp.hu | Belföld
2020. december 19. 20:11

A „Kádár-kockák” felújításával az ország teljes energiafogyasztásának 16%-át takaríthatnánk meg

A „Kádár-kockák” felújításával az ország teljes energiafogyasztásának 16%-át takaríthatnánk meg
Az MSZP régóta követeli, hogy a kormány adjon támogatást annak az 1,4 millió "Kádár-kockának" a felújítására, amelyek energetikai szempontból elavultak.

Az Orbán-kormány új energiastratégiájában olyan "nagyon fontosnak" tartották a klímavédelmet, hogy az év elején elfogadott változatból kivették az 1,4 millió családi-, és társasház felújításának tervét.

Azonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megbízásából készült tanulmányból éppen az derül ki, hogy a „Kádár-kockák” felújításával az ország teljes energiafogyasztásának 16 százalékát takaríthatnánk meg. Ráadásul a tanulmányban az is szerepel, hogy 90-es évek előtt épített házak energiafogyasztása jóval magasabb, mint az unió más tagállamaiban.

A magyar emberek jelentős hányada szeretné energetikai szempontból korszerűsíteni otthonát, ezzel is csökkenteni a rezsiköltségeit, de nincs rá pénzük. Számukra a kedvezményes hitelkonstrukciók vagy önerőt igénylő szűkös kormányzati programok semmilyen segítséget nem jelentenek.

A Fidesz-kormány otthonfelújítási programja továbbra is kizárja a támogatásból a nyugdíjasokat, a gyermekét egyedül nevelő szülőket, és a gyermektelen párokat is.

Az MSZP azt akarja, hogy a családok, idősek és fiatalok egyaránt önerő és hitel nélkül növelhessék otthonaik energiahatékonyságát szigeteléssel, nyílászárók cseréjével, a fűtés modernizálásával, EU-s és piaci forrásokból. A felújítás költségének fedezete előállítható a felújítással elérhető energiaköltség-megtakarításból. Ha a megtakarítás elérte az állami befektetés összegét, a megtakarítás teljes mértékben a tulajdonosnál marad.

Az energiamegtakarítás érdemben hozzájárulna a lakosság energiaköltségeinek csökkentéséhez, a klímavédelmi célok teljesítését is segítené, és jelentős megrendelés-állományt jelentene az építőipar számára.

Az MSZP azt akarja, hogy a Fidesz-kormány ne zárja el se a fiatalokat, se az időseket attól, hogy korszerű, energiahatékony, kis rezsijű lakásban élhessenek!

MSZP

Bővebb információ: Pollreisz Balázs, az MSZP elnökségi tagja

Kapcsolódó párttagok