mszp.hu | Belföld
2023. június 16. 11:27

A kamatadót megszavazó Fidesz megint nem magán kezdte a spórolást

A kamatadót megszavazó Fidesz megint nem magán kezdte a spórolást
Az eddigi 15 százalékos SZJA-hoz, a jövőben hozzácsapódó 13 százalékos szocho megint nem a fideszes képviselőket és a holdudvarukat sújtja majd, hanem az átlagembereket. Megint nem magán kezdte a spórolást a kormány – erről beszélt pénteki napirend előtti felszólalásában Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, aki végzett némi kutatást a miniszterek vagyonnyilatkozatában, és ebből jól láthatóvá vált, hogy a fideszes politikusok nem banki betétben tartják milliós fizetésükből összekuporgatott vagyonukat, így őket nem érinti akkora mértékben a kormány legújabb sarca. Szijjártó Péter, külügyminiszter például 9 évnyi miniszterség után sem tudta még visszafizetni a szüleitől felvett kölcsönt.

Orbán Viktor vagyonnyilatkozatában sok évig semmilyen megtakarítás sem szerepelt, most bekerült egy 14 milliós összeg, melyet feleségével közös számlán őriz a miniszterelnök. Gulyás Gergely bankszámláján is hasonló összeg szerepel, míg Varga Juditnak nincs is banki megtakarítása. Semjén Zsolt 1,5 millió forintot tart a bankban, 8 milliót pedig otthon, a párnába varrva – sorolta Komjáthi Imre.

„Ne szórakozzunk már egymással, ott sorakoznak a vagyonnyilatkozatokban a letagadhatatlan ingatlanok, láttuk a sokmilliós luxusórákat, a drága külföldi utakat, vadászkalandokat, és jönnek a hírek a különböző cégügyekről és mindezt egy vagyontalan NER élvezi!? Hát nem! Önök kifejezetten gazdag emberek, csak nem bankban tartják a pénzüket, és jó eséllyel nem is magyar bankokban tartják a pénzüket. A magyarok zöme viszont igen” .

Az MSZP társelnöke elmondta, minél kiszolgáltatottabb helyzetben van valaki, minél kevesebb a pénze, annál inkább biztos helyet keres kevéske vagyonának. De akkor vajon miért nem bíznak az államkötvényben? „Mintha a repülőgép utasai hallgatnák a hangosbemondón, hogy a pilóta és a másodpilóta üvöltözve vitáznak, hogy melyik kart kell meghúzni. Pont ilyen élmény számunkra az Önök vitája. Ilyen élmény a költségvetés vitája, vagy a Nagy Márton és Matolcsy György között dúló vita.”

A 2023-ra és a 2024-re benyújtott költségvetés is „kamu”, hiszen jól láthatóan a kormány két hétre előre sem látja a gazdasági helyzet alakulását, sőt már ki sem számolják. Nagy Márton például azt hangoztatja „kit érdekel mennyit szedünk be az adókból” - emlékeztet Komjáthi Imre, majd azt javasolta a fideszes képviselőknek, hogy sétálgassanak a vagyonnyilatkozatukban szereplő ingatlanok körül és kérdezzék meg a helyieket mit gondolnak ezekről a megszorításokról, és amikor az emberek panaszkodnak, idézzék nekik a miniszter szavait. „Ezt tegyék az óriásplakátokra, ezt futtassák a Facebookon, a kormánypárti influenszerek erről készítsenek videót” - javasolta a szocialista politikus.

Komjáthi Imre elmondta kiket érdekel a kormány legújabb sarca: azokat, akiknek eddig 100 forintból 85 forintot hagyott meg az állam, mostantól meg majd 72 forintot fog meghagyni, azokat, akiknek maradék biztonságuk helyett, azon kell aggódni, hogy melyik éjjel hoz megint a kormány egy újabb megszorítást, ami tovább nehezíti az amúgy is nehéz helyzetüket.

Az MSZP javaslata, hogy fejezze be a kormány a rendeleti úton való törvényhozást, a miniszter tudja megmondani, hogy miért van szükség új adók bevezetésére, valamint a leggazdagabbak fizessenek be többet a közös kasszába, töröljék el a rekordmértékű áfát az alapvető élelmiszerekről, támogassák a hazai kisboltokat, emeljék meg 5 százalékkal a nyugdíjakat, a leginkább rászoruló 300 ezer magyar család kapjon havi 20 ezer forint értékben élelmiszerkártyát.

Végezetül Komjáthi Imre kitért arra, hogy míg Szijjártó Péter luxusgépeken, milliókat költ vacsorára, addig 20 évnyi képviselői lét, és 9 évnyi miniszteri fizetés mellett sem tudta még visszafizetni a szüleitől kölcsönvett pénzt. „Ismerem a helyzetet, 6 gyerekes apaként tudom, hogy sok idő mire a gyerekek kiröpülnek, így kívánom Szijjártó Péternek, hogy ez minél előbb megtörténhessen!”.

 

Kapcsolódó párttagok