2012. október 03. 15:09

A káosz jelei láthatók Hajdú-Biharban

Nagy Józsefné Sáránd polgármestere és Gyula Ferencné Berettyóújfalu önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tartott abból az alkalomból, hogy ma pontosan két éve, 2010.október 3-án voltak az önkormányzati választások.

A téma az önkormányzatok egyre nehezebb gazdasági és helyzete. Az önkormányzatok támogatásával kapcsolatos tényszámok az alábbiak:

2011-ben 1173 milliárd volt,
2012-ben 1042 milliárd , és a
2013-ra tervezett főösszeg 647 milliárd.


2013. január elsejével az önkormányzatok helyzete teljesen átalakul. Ez év október 3-án még nem tudjuk miből fognak az önkormányzatok gazdálkodni, szükség lesz-e leépítésekre, hogyan lesz tovább, mert hitelt betervezni már nem lehet. Ez súlyosan érinti az önkormányzatokat, mivel többségük folyószámlahitellel rendelkezik.

Nagyon súlyos a helyzet, amit még az is nehezít, hogy az önkormányzatok súlyosan eladósodtak, és nem csak a nagyvárosok, de a kisebb települések is lehetetlen helyzetbe kerültek.

A káosz jelei világosan láthatók. A képviselőtestületek megfelelő információ hiánya miatt nincsenek döntési helyzetben. A 3000 alatti településeknél az állam az oktatást szakmai és üzemeltetés szempontjából átveszi, de a kisebb városok is igyekeznek megszabadulni, az intézmények fenntartásától, már több településen állást foglaltak, hogy nem tudják vállalni az iskolák pénzügyi finanszírozását, de azt még nem lehet tudni, hogy az állam vállalja- e, a fenntartásaikat.  A jövő teljesen kiszámíthatatlan, tervezhetetlen, félelmetes.

A járások kialakításával kapcsolatosan Gyula Ferencné elmondta- korántsem felelnek, meg a települések elvárásainak- rekvirálják az épületeket, nem tudni, hogy ki maradhat, hány fő és milyen munkát fog végezni és mennyiért?

Ezzel rettegésbe és bizonytalanságba tartják a jelenlegi munkatársakat, hiszen sokan nem rendelkeznek szakirányú felsőfokú végzettséggel.

Mi lesz velük? Akkor nem szóltunk még az állampolgárokról! Nekik miben lesz jobb, hogy fogják, az eddig megszokott utjaikon intézett ügyeiket megoldani?

A közösségi közlekedés egyre drágább és ritkább, nem is beszélve az üzemanyagárakról, amelyek az égben vannak. Egy csomó bizonytalan rettegő ember az iskolákban, a közigazgatásban és az állampolgárok között! Mi lesz veled magyar közigazgatás?!

Nagy Józsefné és Gyula Ferencné