Belföld | KAP agrártámogatás
2013. március 13. 09:14

A KAP reformja előnyös a fiatal gazdák számára

"Közös európai érdek, hogy lehetőleg valamennyi induló fiatal gazda külön uniós támogatásban részesüljön. Ezért kezdeményeztem, hogy a támogathatóság területi határát egységesen 100 hektárban állapítsuk meg, amelyet az EP támogatott. Csak így teremthetünk életképes gazdaságokat, világszinten is versenyképes európai mezőgazdaságot, amely a magyar fiataloknak is vonzó alternatívát kínál. Az viszont sajnálatos, hogy ez a támogatás a már gazdálkodó fiatal termelőkre nem vonatkozik, csak a gazdálkodást a jövőben elkezdőknek jelent esélyt." - húzta alá Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja a Közös Agrárpolitika reformja kapcsán rendezett európai parlamenti vitán.

"A különböző ágazatok közti egyenlő bánásmódot szolgálja, hogy kezdeményezésemre az EP javaslata lehetővé teszi a baromfi-, és sertéstenyésztés, valamint a tízezreknek munkát adó dohánytermesztés támogatását. Az EP lehetővé tenné ily módon, hogy Magyarországon évente akár több mint 50 milliárd forintot fordítsunk 2014-et követően a nehéz helyzetben lévő ágazatokra. Lényeges eredmény, hogy javaslatomra a SAPS-ot, az egységes területalapú támogatási rendszert alkalmazó tíz tagállam - köztük Magyarország - a korábbi nemzeti kiegészítő támogatásokat beleszámíthatja az új támogatási jogosultságokba." - emelte ki a szocialista politikus a 2014 utáni uniós agrárpolitikával kapcsolatban.
 
"Az új tagállamok gazdái még mindig kevesebb támogatást kapnak, mint nyugat-európai társaik. 2020-ig lesz némi kiegyenlítődés, de nem elég. A magyar gazdák pozíciója a területalapú támogatások terén már korábban is legjobb volt az új tagállamok közül, s a jövőben az uniós átlag körül alakul. A hazai termelők az uniós agrárköltségvetés jelentős lefaragása ellenére sem járnak rosszul, hiszen még így is lényegesen több támogatást kapnak, mint régiós versenytársaik. " - tette hozzá a szocialista képviselő.