Külföld | KAP közlemény Európai Parlament
2013. november 20. 17:45

A KAP továbbra is a biztonságos élelmiszerellátás és a vidék életképességének záloga

"Az új Közös Agrárpolitika legfőbb vívmánya, hogy a korábbinál jóval nagyobb mozgásteret biztosít a tagállamoknak. Hazám, Magyarország mozgásterét növeli, hogy az új tagállamok 2015-től kezdve nemzeti támogatásuk 13%-át az olyan érzékeny ágazatok támogatására fordíthatják, mint az állattenyésztés, a kertészet, illetve a szőlészet. Sajnálatos azonban, hogy korábbi javaslatom ellenére a válságban lévő sertés- és baromfiágazat nem részesülhet külön uniós támogatásban. A magyar gazdák szempontjából kiemelten fontos, hogy a következő időszakban a szövetkezések és integrációk nem csak zöldség-gyümölcs, hanem más ágazatokban is uniós forrásból támogathatóak. Jó kompromisszum született a kisbirtokok átalánytámogatása, a fiatal gazdák induló támogatása, valamint a támogatási plafon kapcsán." - értékelte a Közös Agrárpolitika reformját Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja az Európai Parlament plenáris vitáján.

"Fontos eredmény, hogy lehetőség nyílik az öt hektár alatti kisgazdaságok egyszerűsített támogatására. Így Magyarországon több százezer család megélhetése javulhat 2015-öt követően. Korábbi módosító indítványommal összhangban a fiatal gazdák támogathatóságának felsőhatára 25 hektárról 90 hektárra emelkedik. Az uniós szabályozás merevségét mutatja azonban, hogy ez a támogatás csak az induló és nem a már gazdálkodó 40 év alatti fiatal termelőkre vonatkozik. Az ördög azonban a részletekben rejlik. Nem engedhetjük meg, hogy az Európai Bizottság a Parlamentet és a tagállamokat megkerülve külön szabályozzon egyes kérdésköröket. Fontos, hogy a nemzeti támogatásunk 2%-át olyan fehérje növényekre, mint a szója fordíthassuk, az Unió egészében jelentkező fehérje hiány csökkentése érdekében." - hangsúlyozta a szocialista EP-képviselő.
 
Tabajdi Csaba hozzátette: "Az európai élelmezésbiztonság fenntartása érdekében lényegesen több uniós forrást kellene szentelnünk az agrár-innovációra. Jelenleg a KAP költségvetése 400 milliárd euró, amelynek csupán töredékét, 0,5%-át fordítjuk kutatás-fejlesztésre a mezőgazdaságban. Európa nem engedheti meg, hogy elveszítse globális versenyképességét, és kiszolgáltatottá váljon a külföldi import termékeknek. A mostani agrárreform igazi tétje, hogy a 2015 utáni Közös Agrárpolitika tudja-e biztosítani a gazdák tisztességes jövedelmét, megfelelően védi-e környezetünket és emellett nem eredményezi-e a mezőgazdasági termelés csökkenését Európában."