A KDNP elveszítette keresztény jellegét

A KDNP elveszítette keresztény jellegét
Azt mondja Ferenc pápa, hogy az egyház hivatása az, hogy szeresse Jézust, és a szegény és elhagyatott emberben felismerje az Ő arcát. A katolikus egyház vezetője szerint a világon sehol nem szabad bezárni az ajtót azok előtt, akik egy jobb élet reményében más országokban keresnek menedéket. Azt mondja a magyar kormány, hogy mi nem fogadunk be senkit, mert nem akarunk az asszonyainkat hordákban levadászó „migráncsokat”, akiknek ráadásul „ösztönrendszere, biológiája és genetikai adottsága” is különböző.
Én, európai szociáldemokrataként továbbra is azt vallom, hogy a befogadásnak valóban van és kell legyen határa, a szolidaritásnak azonban nincs és keresztényi értelemben nem is lehet. Vannak, akik ezt a tanítást látványosan elfelejtik; ráadásul úgy, hogy eközben a keresztényi erkölcs egyetlen hiteles képviselőjének és a katolikus egyház "lándzsahegyének" tartják magukat. Az ilyen politikailag inkorrekt időkben nem kell félni kimondani: a KDNP láthatóan és végérvényesen elveszítette keresztény jellegét. Legutóbbi közleményükben például arról írtak, hogy végre az Egyesült Államok alsóháza is népirtásnak mondta ki a szíriai és iraki keresztények esztelen mészárlását. Hasonló döntés nemrég az EP asztalán is szerepelt, magam is támogattam. 
 
A teljesen hiteltelenné vált kisebbik kormánypárt közleménye azonban további figyelemre méltó, mivel egészen pontosan így fogalmazott: "nekünk, a világ most békésebb területein élőknek felelősségünk van azon testvéreinkkel szemben, akiket a világ legnagyobb fekélye, az Iszlám Állam és egyéb terrorista szervezetek szisztematikusan legyilkolnak, elüldöznek hazájukból." Tehát miközben a Fidesz-KDNP szögesdrótot húz, bezárja a menekülttáborokat és mindenkit - ráadásul, mily cinikus, épp a keresztény Európa állítólagos védelmében - visszazavarna a halálos háborúba, ahonnan jött; eközben közleményekben szólít fel együttérzésre a Szíriából és Irakból menekülő keresztényekkel. Durván túlzó, de ebből fakadó kérdés: ezek szerint a halál elől menekülőnek csak akkor jár magyarországi menedék, ha Bibliát is hoznak magukkal? 
 
Ez lenne Isten parancsa? Aki valóban a keresztény tanításokat követi, az együttérez és szolidáris mindazokkal, akik a gyilkosság, a kínzás és az erőszak elől menekülnek. Aki valóban a keresztény tanításokat követi, az nem plakátokkal és zsigeri gyűlölettel uszít másokkal szemben. Azok, akik erkölcsi magaslatról beszélnek, de a hangjuk csak erkölcsi mélységből visszhangzik, valójában álszent hazugok. Azokat pedig, akik faji- vagy vallási alapon válogatnak az emberek között, a történelem nem kereszténydemokratáknak, hanem valami egészen másnak nevezi.
 
743 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Nyolcvannegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21