A kegyencek uralhatják a dohánypiacot - Országgyűlés

Trafikmutyi, szociális temetés, LIFE program, online-pénztárgépek, burkolt vasúti jegyáremelés. Ülésezett a parlament.

A kegyencek uralhatják a dohánypiacot

Lukács Zoltán a trafikügyről szólva közölte: a kiválasztott cégek és a politikai kegyencek uralják a piac nagy részét, sok helyen pedig fideszes politikusok döntöttek a nyertesekről. Egy központilag tervezett és lebonyolított akcióról van szó, ahol komoly cégek komoly milliárdokat keresnek - jelentette ki.
    
Szerinte a vesztesek segítésére szolgáló pályázatokkal nem megmentették, hanem megalázták a piacról kiszorulókat. Bírálta, hogy a ki nem osztott koncesszióról most pályázat nélkül kívánnak dönteni. A képviselő számos ügyet megvizsgálna a trafikpályázat kapcsán, egyebek között a bejegyzendő cégek körét is.

Trafikos legyen a talpán, aki megfelel az új pályázati feltételeknek

Tóth Csaba idézte a kormányfő szavait arról, hogy nem veszíthetik el a megélhetésüket azok, akik korábban trafikot működtettek, de most nem nyertek az első pályázaton. Felhívta a figyelmet, hogy az új pályázati feltételek olyan szigorúak, hogy trafikos legyen a talpán, aki megfelel azoknak. Az ellenzéki politikus felolvasta a feltételeket és kiemelte: a jelentkezési határidő egy hét volt, amibe beleesett egy háromnapos ünnep is.
    
Hol akarnak koncessziót adni, hogyan és milyen szempontok alapján osztják ki azokat, és ha az eredeti pályázatnál nem volt fontos a saját üzlet, és szakmai tapasztalat, most miért fontos a legalább 20 év? - tette fel kérdéseit.

A kormányt pénzt nem, csak ásót ad
    
Nyakó István bírálta a szociális temetésről szóló kormányzati előterjesztést, amely a gyászoló személyes közreműködését írná elő a temetésben. Szerinte ez azt jelentené, hogy a korábban létező temetési segély, illetve a köztemetés intézménye helyett a jövőben a rászorulók pénzt nem, csak ásót kapnának.

Miért kellett felmondani egy LIFE pályázatot?

Az azonnali kérdések sorát nyitó Szabó Imre arról beszélt, hogy Magyarország hárommilliárd forintot utasít vissza, amikor felmond egy megkötött szerződést és lemond egy olyan, a LIFE programhoz tartozó pályázatot, aminek segítségével a Hortobágyi Nemzeti Park területén lehetett volna munkahelyeket teremteni és elősegíteni a természeti értékek megőrzését.

Hány feljelentést tett a kormány trafik-ügyben?

Nemény András a trafiküggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: a szekszárdi hangfelvétel egyértelműen bizonyítja, hogy fideszes politikusok maguknak, rokonaiknak, vagy ismerőseiknek osztottak ki trafikokat. "Mi ez ha nem" különleges személyes adatokkal való visszaélés, hivatali visszaélés, hivatali vesztegetés, vagy befolyással üzérkedés - kérdezte a szocialista politikus, aki azt is tudni szerette volna: hány feljelentést tett eddig a kormány? Szerinte a fideszes politikusok "inkább megsemmisülnek erkölcsileg, mint hogy beismerjék: bűnt követtek el".

Burkolt vasúti jegyáremelés?

Varga László a gyorsvonati pótjeggyel kapcsolatban érdeklődött a kormánynál. Szerinte elfogadhatatlan, hogy például Miskolc irányába Budapestről szinte minden vonalat pótdíjkötelessé tettek.
    
Az asztmás gyerekek magasabb családi pótlékáról

Pál Béla az asztmás gyermekek után járó magasabb összegű családi pótlékok megszüntetésének okáról kérdezett. Azt szerette volna tudni, hogy ki és miért döntött ezen járandóság megszüntetéséről.
   

Az MSZP bírálta az online-pénztárgépek körüli helyzetet

Józsa István káosznak nevezte a pénztárgépek online bekötése körüli kialakult helyzetet és bírálta, hogy az intézkedésből 90 milliárd forintnyi áfa-bevételt remél a kormány. Szerinte kiszámíthatatlan helyzetbe került a mintegy 250 ezer pénztárgép üzemeltetője, és azt mondta: tarthatatlan a meghosszabbított, július 1-jei határidő.