Gazdaság, Külföld | EURONEST keleti partnerség
2013. május 28. 14:59

A keleti partnerországok és az EU együttműködése tovább kell, hogy mutasson a gazdaságnál

Brüsszelben ülésezett az Európai Unió és a Keleti Partnerség országainak közös parlamenti szervezete, az Euronest közgyűlés. Dr. Gurmai Zita az Euronest bizottsági ülésén fejezte ki támogatását annak az információcserére alapuló irodának a felállítása iránt, mely alapjául szolgálhat a keleti partnerországok és az Európai Unió közötti párbeszéd javításának, ezzel is elősegítve a civil társadalom és a vállalkozások nagyobb mértékű bevonását.

„Ezt a párbeszédet, és minden jogszabályi közelítést megfelelő végrehajtás kell, hogy kövessen. Mindez reformok nélkül nem képzelhető el, s jóval tovább kell, hogy mutasson a gazdasági területnél. Az igazságszolgáltatás reformját és a jogszabályok tiszteletben tartását, valamint az alapvető demokratikus elveket nem lehet kiiktatni, ha azt akarjuk, hogy komolyan erősödjenek a felek közötti kapcsolatok” – mondta a szocialista politikus.
 
Gurmai Zita felszólalásában hangsúlyozta, hogy sem a munkavállalók, sem pedig a környezet nem láthatja kárát az elmélyülő gazdasági és kereskedelmi kapcsolatoknak. Továbbá jobb kommunikációra és nagyobb átláthatóságra van szükség, mivel, ha a konkrét előrelépéseket megfelelően tudják kommunikálni, akkor minden fél számára látható és érezhető lesz az együttműködés fontossága. Az EP-képviselő üdvözölte továbbá, hogy a következő többéves pénzügyi keretben nagyobb források állnak majd rendelkezésre a keleti partnerek és az EU kapcsolatainak erősítésére.