mszp.hu | Belföld
2022. január 07. 13:14

A képmutatás magasiskolája és a nők semmibevétele Novák Katalin elnökjelölése

A képmutatás magasiskolája és a nők semmibevétele Novák Katalin elnökjelölése
A nemzet egységét képtelen lesz köztársasági elnökként megtestesíteni egy olyan karrierista, aki gátlástanul járult hozzá a magyar családok többségének lakhatási és mindennapi szegénységéhez.

A magyar nők és gyerekek komoly áldozatai a fideszes maffiát olajozottan kiszolgáló volt családügyi miniszter hatalomvágyának – erről beszélt dr. Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt nőtagozatának elnöke csütörtök délután a Spirit FM Beszóló című műsorában.

„2010-től a „Nem lehet Eleget Rabolni” rendszerében élünk. (…) Novák Katalin egy embertelen családpolitikához adta az arcát, amely a szegényektől elvett és a gazdagoknak adott. (…) Pont azoknak nem jut, akiknek egyébként kellene, hogy jusson” – mutatott rá Gurmai Zita arra, hogy bár pártja üdvözli, hogy egy nőt jelölt a Fidesz államfőnek, egyáltalán nem mindegy, hogy ki az.

A szocialista politikus nehezményezte, hogy Novák kétszínű, és a gyerekek közt is diszkriminált miniszterként a szüleik vagyoni helyzete alapján. „Érdemes visszaidézni Novák Katalinnak a 2010-es írását, amikor még rendkívüli módon őszinte volt, és ez tényleg szimpatikus volt, hogy „Három gyereket szültem, hetedik éve vagyok otthon velük. Unom a bárgyú mesekönyveket, (…) szeretnék két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy senki nem szakít félbe, és szeretném hasznát venni a két diplomámnak, a négy, általam ismert idegen nyelvnek és az élettapasztalatomnak”. Ez egy egészen más Novák Katalin volt, amikor még nem volt ilyen képmutató a fideszes politikus” – emlékeztetett.

Kérdésre, hogy az ellenzéki pártok mit tudnak üzenni a nőknek, Gurmai elmondta, elkészült például a Közös Haza program és annak az Esélyegyenlőségi fejezete, amelyben szó esik az egyenlő munkáért egyenlő bér elvéről, a nők elleni erőszakról, az Isztambuli Egyezményről, a szexuális és reproduktív jogokról, illetve az LMBTQ közösségről is.

„Amikor bármilyen szakpolitikát végzünk, nagyon fontos, hogy az úgynevezett „női szempontokat” meg tudjuk ebben vizsgálni” – hangsúlyozta és egyben elmondta, hogy a Közös Haza alapprogramhoz az MSZP 150 szakértő segítségével még pluszban készített egy javaslatcsomagot.

A képviselőnő felidézte azt is, a most sajnálatos és a kormányváltással megfordítandó tendenciákkal szemben 2010 előtt javulni kezdett a nők helyzete, amiben kulcsszerepe volt a fideszes kormány által természetesen bedarált Egyenlő Bánásmód Hatóságnak, amit nagy előrelépésként a szocialista kormány hozott létre.

„Novák Katalin is éppen úgy csinál, mint ahogyan Borkai és Szájer a szexben tették. Mert miről van szó? Hogy magánemberként liberális módon élnek: élnek minden szabadságjoggal, a közéletben viszont igazi elnyomóként lépnek fel, hogy mások ne tudjanak élni ugyanezekkel a szabadságjogokkal. Ez az a képmutatás, ami a Fidesz politikájának a lényege, és amit el kell küldeni ellenzékbe” – szögezte le.

A szocialista politikus emlékeztetett 2020 tavaszára, amikor is a COVID-lezárások közepén a krízisközpont vezetője, Boglacsik Tímea azt nyilatkozta, hogy duplájára nőtt a családon belüli erőszak miatt segítséget kérők száma Magyarországon. „Mi történt? A bántalmazott nők védelmére a Fidesz nem tett semmit. Viszont leváltották ezt a vezetőt, és azóta sincs ezzel kapcsolatban gyakorlatilag semmilyen adat. (…) Hogy is képviseli akkor a nőket Novák Katalin?” – tette fel a kérdést.

Gurmai Zita hangsúlyozta, szerinte a Fidesz a nők elleni erőszak tényét is tagadja. „Egyáltalán miről beszélünk, amikor a Fidesz parlamenti határozatba foglalta, hogy nem kíván fellépni a nők elleni erőszak ügyében, és nem kívánja ratifikálni az Isztambuli Egyezményt? (…) Az is jó lett volna, ha nem ratifikálják, de a szakmai tartalmát átültetik – ez nem történt meg. Minden jó, ami megvédi a megvert nőket és a gyerekeket, az viszont tűrhetetlen, hogy az év utolsó két napján is meggyilkoltak két magyar nőt a férjeik, a Fidesz meg megy tovább. (…) Meghatározóan fontos az, hogy a következő kormányzat valóban nőbarát legyen” – emelte ki végezetül az MSZP nőtagozatának elnöke.

Kapcsolódó párttagok