mszp.hu | Belföld
2023. június 19. 14:28

A kerékbilincs intézményének megszüntetése gondolkodásra késztetheti a kormánypártokat

A kerékbilincs intézményének megszüntetése gondolkodásra késztetheti a kormánypártokat
„Ennek a jogintézménynek a kivezetése szükséges, és a jogrendszer el is jutott oda, hogy manapság már az adatbázisok és digitalizáció miatt nem lehet kikerülni a büntetést” – mondta dr. Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, országgyűlési képviselő az általa kezdeményezett törvényjavaslattal kapcsolatosan az ATV péntek esti Egyenes Beszéd című műsorában.

Az MSZP pártizgatója a parlamentből érkezett a műsor felvételére, és adás után oda is ment vissza, hogy részt vehessen a státusztörvénnyel kapcsolatos országgyűlési vitán, ahol összesen 17 óra 36 percet vitáztak a képviselők.

„Szolidárisak vagyunk, egyetértünk a pedagógusokkal és elutasítjuk ezt a státusztörvényt” - mondta az MSZP országgyűlési képviselője.

A műsorban szó volt arról a törvényjavaslatról, amelyet dr. Molnár Zsolt a kerékbilincs-rendszer megszüntetése ellen nyújtott be a parlamentnek. Az MSZP pártigazgatója elmondta, hogy egy parlamenti képviselőnek figyelnie kell a társadalmi viszonyokat, különösen akkor, ha az illető jogász.

Az MSZP országgyűlési képviselője rengeteg jelzést kapott a kérdéskörrel kapcsolatosan. Ebben a jogrendszerben, az elszállítástól a büntetésig terjednek a parkolással kapcsolatos kérdések. „Ugye a legsúlyosabb esetben elszállítják az autót, ez nagyon helyes, ha akadályozza a forgalmat” – érvelt dr. Molnár Zsolt.

Viszont napjaikra már kialakult az a rendszer, hogy ha valaki nem fizet parkolási díjat, illetve ha esetlegesen szabálytalanul parkol, akkor elkerülhetetlenné válik a büntetés, a parkolási pótdíj behajtása. Nem lehet ezzel már úgy trükközni, mint a ’90-es években.

„A kerékbilincsnek azon kívül, hogy biztosítja a díjfizetést – hiszen addig nem veszik le – van más nagyon súlyos jogkorlátozó része is, hiszen valakinek a munkaeszköze, és van aki a gyermekét viszi orvoshoz vagy a nagymamát. Ebben az esetben, még ha hibát is követ el, hogy nem fizet díjat, vagy szabálytalanul parkol, nem akadályozza a forgalmat – ebben az értelemben ez a kerékbilincs túlzott és aránytalan korlátozás” – mondta az MSZP országgyűlési képviselője.

A kerékbilincs-rendszer ráadásul rongáláshoz is vezethet és fenntartja a szabálytalan állapotot, hogy odabilincseli az autót, ahol nem kéne lennie. Ez a rendszer ráadásul a visszaélésekre is okot ad.

Manapság azonban magyar, illetve uniós rendszámmal nem lehet kikerülni a büntetést. A parkolási pótdíjak és a kerékbilincsek díjai az önkormányzatokat illetik. A javaslat azt is tartalmazza, hogy ezentúl a szabálysértési bírságok 50 százalékát az önkormányzatok kapnák.

Az MSZP pártigazgatója elmondta, hogy a kerékbilincs intézményének megszüntetésére vonatkozó javaslata talán gondolkodásra késztetheti a kormánypártokat, ugyanakkor az esetek többségében a fideszesek hozzáállását az határozza meg, hogy ki nyújtotta be a javaslatot.

„Nem adom fel a küzdelmet, ahogy szabadstrandok esetében sem, ahogy Horn Gyula védelmében sem. Ezt a küzdelmet sem fogom feladni!” – összegzett dr. Molnár Zsolt. 

Kapcsolódó párttagok